- Etterforskningen som har pågått siden 2014, har vært svært omfattende og krevende. Vi har måtte innhente opplysninger i Romania, Isle of Man og Sveits. Dette har gjort at det at det har vært vanskelig å danne seg et bilde av hva som har skjedd, sier Djupesland.
Hun sier at det ligger i denne kriminalitets natur å forvanske pengestrømmene, slik at det skal bli vanskeligere å avdekke.
Les også: Razzia i Romania (+)
- Det tar gjerne månedsvis å få svar når vi skal innhente bevis i andre land, gjerne et halvt år, fra man starter en slik prosess. Og når man finner en kontoopplysning, så avstedkommer det at man må finne nye kontoopplysninger i et tredje land, sier Djupesland om etterforskningen.
Ingen andre involvert
Den tidligere salgssjefen skal ha "tappet" konsernet for 180 millioner kroner eller mer, fordekt som betalinger til agenter og en underleverandør.
Økokrim tiltaler tidligere Kongsberg-topp
Djupesland sier etterforskningen har vist at han har opptrådt på egenhånd.
- Vi har ingen grunn til å mistenke at noen andre i selskapet som har involvert. Salgssjefen har samarbeidet med aktører i utlandet for å få til tappingen, sier hun.
Skjult pengestrømmen
Har dere vurdert salgssjefens private forbruk opp mot mistanken om å ha tilegnet seg et så stort beløp?
- Det er spørsmål vi kommer tilbake til under hovedforhandlingen. Det vi ser av pengestrømmene er at mye er gått til utlandet gjennom et ganske komplisert transaksjonssystem, og at noe av pengene har havnet i hans egen lomme, sier førstestatsadvokaten.
Økokrim har ennå ikke tatt kontakt med domstolene for beramming av saken, men Djupesland håper å den opp i første halvår i 2017.
Gått under radaren
Er det rutiner som har sviktet hos Kongsberggruppen som gjør at det ikke er oppdaget?
- Det er en interessant spørsmål, og selskapet sier selv i en pressemelding at det har vært erfaringer å trekke ut av denne saken i forhold til arbeid med interne rutiner. Tappingen har skjedd blant annet at det har vært fordekt som konsulenthonorar og så videre. Det har gjort at det har gått under radaren hos selskapet,sier Djupesland.
I en børsmelding fra selskapet sier styreleder Finn Jebsen at Kongsberg at uavhengig av denne saken har implementert et omfattende anti-korrupsjonsprogram
- Økokrim har tiltalt en tidligere ansatt i Kongsberg for økonomisk utroskap. Dette ser vi alvorlig på og vil følge denne prosessen nøye videre. Som følge av de opplysninger som Økokrims etterforsking avdekket, ble den tidligere ansatte avskjediget i 2015. Denne saken har gitt en særlig innsikt i potensialet for å bli rammet av omfattende straffbare handlinger. Gjennom den læring selskapet har hatt av saken, er compliance-programmene ytterligere forbedret, sier Jebsen.
Les også:
Konsernsjefen i Handelsbanken sparket
Vil bygge flere små leiligheter i Oslo
Se DNtv:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.