Årets Birken-arrangementer hadde samlet 42.000 påmeldinger dette året. Det er en nedgang på 10.000 fra 52.000 året før. Også da pekte pilen nedover fra foregående år for Norges klart største mosjonskonkurranser.

– Det er klart dette er dramatisk for oss, og det tvinger oss til å gjøre grep, sier daglig leder i Birken as, Jo Gunnar Ellevold.

I 2014 var inntektene på 91,8 millioner kroner. Ifjor lå de rundt 82,1 millioner kroner og da var resultatet før skatt redusert til 5,8 millioner kroner fra 10,4 millioner i 2014. Ettersom deltagernedgangen har fortsatt dette året, vil det ifølge Ellevold trolig bety en ytterligere inntektsnedgang på rundt ti millioner kroner i år. Det er i hovedsak startkontingenter som utgjør levebrødet til organisasjonen.

Færre ansatte, flere frivillige

– Vi merker nedgangen vi har hatt på deltagersiden og må justere i forhold til det, sier Ellevold.

Det har betydd nedbemanninger, og det går mot ytterligere innstramninger i organisasjonen.

– Per i dag har vi 16 ansatte i Birken. Vi var 18–19 ansatte ved inngangen av året. Vi kommer til å justere noe ned i 2017 også. Det er slik at vi må prøve å drive mer effektivt. Når deltagerantallet går ned, merkes det på den daglige driften, sier han.

Jo Gunnar Ellevold, daglig leder Birken AS opplever tøffere tider. Her sammen med Randi Bolstad, informasjonsansvarlig for Birken i målrområdet for rennet i 2015. Foto:Hampus Lundgren
Jo Gunnar Ellevold, daglig leder Birken AS opplever tøffere tider. Her sammen med Randi Bolstad, informasjonsansvarlig for Birken i målrområdet for rennet i 2015. Foto:Hampus Lundgren (Foto: Dagens Næringsliv)
Ellevold peker på at de er i en særstilling i Norge ettersom andre arrangementer i stor grad gjennomføres av frivillige og at Birken per i dag krever en stab på 15 medarbeidere for å få det til å gå rundt. Nå må forandringer til.

– Vi må derfor omorganisere for å skape en optimal driftsmodell for fremtiden, hvor vi i enda større grad bygger organisasjonen på frivillighet. Fortsatt vil deltagerne og kvaliteten på arrangementene være førsteprioritet, sier Ellevold.

Ligger unna påsken

Det er først og fremst løpet som har vist den mest stabile deltagermassen, samtidig som Birkebeinerrennet og Birkebeinerrittet har hatt magrere tider enn for noen år siden, da alle startnumrene gikk unna på sekunder.

– Jeg tror vi får en økning til skifestivalen kommende vinter fordi den ifjor var knyttet til påsken. Neste år er den god tid i forkant av påsken. Det har pleid å bety en oppgang på rundt 1500 deltagere. På løpet har vi vært stabile, men jeg tror flere tar utfordringen på ultraløpet eller fjellmaratonen. På sykkel er jeg litt mer usikker. Vi ligger kanskje på et nivå nå vi må akseptere noen år. I tillegg kommer vi med nyheter både på stafett og Fredagsbirken med friteknikk, sier Ellevold.

Frir til mosjonistene

Det er langt fra bare Birken som merker tilbakegangen både i turrenn og sykkelkonkurranser. Flere arrangører har de siste årene meldt om solid svikt på deltagersiden.

Ellevold mener de må klare å nå gjennom med budskapet om at det ikke må hard satsing til for å delta i mosjonskonkurranser, for at trenden skal kunne snu. Birken har forsøkt å tilpasse det med et bredere tilbud av distanser og konkurranser.

– Vi må slå et slag for at det ikke er nødvendig å ta det så seriøst og ha siste skrik på utstyrsfronten. I Vasaloppet er deltageren generelt mindre opptatt av utstyr og konkurransejaget, det kan vi lære litt av i Norge også, sier Ellevold.

Se DNtv:

Sorry, the video player failed to load.(Error Code: 101102)
Undervannstest av GoPro Hero5 Black
00:39
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.