Solenergibransjen opplever fornyet investoroppmerksomhet etter kjernekraftkrisen som rammet Japan fredag.

Det norske solenergiselskapet Renewable Energy Corp REC har vært blant børsvinnerne på Oslo Børs den seneste uken, men må se seg slått av sammenlignbare solenergiselskaper ute i verden.

Utkant-børs
Mens Rec siden jordskjelvet forrige fredag har steget i underkant av 14 prosent, har konkurrenter som Solarworld og LDK Solar, hatt en oppgang i aksjekursen på rundt 37 og 17,5 prosent i samme periode.

Andre, men ikke fullt så sammenlignbare, bransjeselskaper, som First Solar og Suntech Power, er også kraftig opp, om enn ikke like mye; First Solar er opp 10,2 prosent siden fredag, og Suntech Power er opp nær 12 prosent.

- Det er riktig at Recs aksjer har hatt en svakere utvikling av mange av de sammenlignbare selskapene. Fundamentalt sett er det ingen grunn til dette, men Rec befinner seg på en børs i utkanten av Europa og får garantert ikke like mye oppmerksomhet blant store amerikanske investorer som det USA-listede selskaper gjør, sier analytiker Einar Kilde Evensen i DnB Nor Markets til DN.no.

Analytikeren mener den positive utviklingen i aksjene til integrerte solenergiselskaper kommer som følge av en vridning bort fra atomkraft til gass, kull og alternativ energi, samtidig som stans i energiforsyning til kraftkrevende industri i Japan, stenger ned silisium og wafer-kapasitet der. Dette har senket aksjekursen til japanske produsenter, som eksempelvis Tokuyama og Mitsubishi Materials.

- Her og nå ville jeg anbefalt selskaper som er selvforsynt eller nettoprodusenter av wafers og silisium. Silisiumprisene er fortsatt svært sterke, og det er betydelig sannsynlighet for at estimatene for Rec kommer opp for i år, sier Evensen.

Stemningsskifter gir store utslag
Analytiker Einar Strømstad i First Securities tror ikke Rec er mindre attraktiv for internasjonale investorer, og mener den relativt svakere kursoppgangen i forhold til noen av selskapets konkurrenter kan være tilfeldig.

- Når man får slike stemningskifter som nå, så blir utslagene så store at man kan få kuriositeter i kortere perioder. Det er ingen grunn til at Rec skal gjøre det noe dårligere enn andre selskaper i sektoren, sier Strømstad til DN.no

Han legger imidlertid til at dersom sammenlignbare selskaper har hatt en usikker finansiell stilling i forkant av periodene det siktes til, så vil disse kunne ha en bedre aksjekursutvikling enn andre. Analytikeren er positiv til Recs finansielle stilling fremover.

- Rec er nå et gjeldstynget selskap, det vil det neppe være om ett år til halvannet fordi inntjeningen er så god, sier Strømstad.

Endret energibilde
Analytikeren mener hele solsektoren stiger fordi det har skjedd en endring i forventningen til bransjeutviklingen de neste årene.

Inntil fredag i forrige uke har det har vært en utbredt oppfatning at bransjen står overfor store utfordringer fremover, fordi tilbudssiden kan komme til å vokse mer enn etterspørselssiden.

- For det første øker prisen på strøm, og dermed har prisen solkraft sammenlignes med blitt høyere. Prisen på strøm har gått opp fordi prisen på gass har gått opp, og det er også forventet at prisen på atomkraft vil gå opp på grunn av strammere sikkerhetsregler, sier Strømstad til DN.no.

- For det andre er det mye større grunn til å tro at politikerne ikke kommer til å redusere, men øke støtten til solenergi, fortsetter Strømstad.

Lang oppbyggingstid
Ifølge analytikeren må man begynne å bygge opp soleenergi nå, med tanke på at den om 10 til 15 år skal begynne å erstatte tradisjonell energi slik at volumet monner.

- Solenergi er fortsatt veldig lite, og det krever en lang oppbygging. Det er nok at synet på hvordan politikerne vil oppføre seg i forhold til solenergibransjen, endres. Og det støttes fra politisk hold, senest i dag, sa Strømstad til DN.no torsdag.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel uttalte torsdag at Tyskland må akselerere sine vilkår til fornybar energi i landet, ifølge Bloomberg News.

Strømstad mener at solenergi er et reelt alternativ til tradisjonelle energikilder i det lange bildet. Han viser til at energimengden som treffer jorden fra solen er enorm, og at 45 minutters globalt solskinn kan dekke menneskehetens behov for energi i løpet av ett år. Han understreker imidlertid at dette er den teoretiske vurderingen.

- Strømmarkedene er så enorme, og i den sammenheng er kapasiteten til solenergi lav, sier Strømstad.

Business as usual for Rec
Rec ønsker ikke kommentere selskapets kursutvikling overfor DN.no. Selskapets direktør for investorkontakt Mikkel Tørud vil heller ikke si om den økte bransjefokusen også gir seg utslag i nye aksjonærgrupper.

- Vi har løpende kontakt med en rekke investorer, det er ingen endring i det. Vi har møter og aktiviteter på IR-siden som normalt, sier Tørud.

Oslo Børs OSEBX er til sammenligning opp nær 1 prosent siden fredag.

Rec-aksjen REC er fredag marginalt ned til 19 kroner per aksje.

Les også: - Dette kan være en «game changer»

<b>- Nye interessenter kan komme på banen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.