De greske gjeldsproblemene fortsatte å prege europeiske finansmarkeder mandag. Risikopremien som investorene krever for å låne ut penger til Hellas har aldri vært høyere. Samtidig stiger rentene i flere andre europeiske land med høy gjeldsbelastning.

Stort underskudd, høy gjeld
I forrige uke ble det kjent at det står enda verre til med Hellas' budsjettbalanse enn tidligere antatt. Ifølge en rapport fra Eurostat var underskuddet ifjor på 13,6 prosent av brutto nasjonalprodukt (bnp), det nest høyeste blant EUs 27 medlemsland.

Les også: - Dere kommer til å miste skjorten

Hellas har også den nest høyeste gjeldsbelastningen blant landene i EU. Ifølge Eurostat-rapporten utgjorde statsgjelden 115,1 prosent av bnp ved utgangen av fjoråret.

Fredag ba den greske statsministeren George Papandreou formelt om krisehjelp fra EU og IMF.

Les mer: Hellas ber om umiddelbar hjelp

Flere andre europeiske nasjoner sliter også med store underskudd og høy statsgjeld (se tabell nederst i saken). I dag har også rentene i mange av disse landene steget markert.

Rekordhøy premie
Renten på greske statsobligasjoner med ti års løpetid har steget 85 basispunkter til 9,51 prosent i løpet av dagen, mens renten på obligasjonslån med to års løpetid har steget hele 333 baspispunkter til 13,48 prosent. Det er 100 basispunkter i ett prosentpoeng.

Til sammenligning falt den tyske tiåringen to punkter til 3,04 prosent, mens toåringen var ned tre punkter til 0,87 prosent.

Investorene krever nå 646 basispunkter mer i rente for å holde tiårig gresk statsgjeld foran tysk. Dette er den høyeste premien noensinne. Den gjennomsnittlige forskjellen mellom de tyske og greske tiåringene har vært på 61 basispunkter de siste ti årene. Risikopremien vises også i markedet for forsikring mot mislighold av gjeld.

Konkursrisikoen øker
Prisen investorer må betale for en forsikring mot at Hellas misligholder sin statsgjeld, en såkalt Credit Default Swap (CDS), steg til 98,5 prosent til 713 basispunkter mandag. Det betyr at man må ut med 7,13 prosent av lånebeløpet for å forsikre seg mot gresk mislighold.

Det bare Argentina og Venezuela som har høyere konkursrisiko enn Hellas, viser markedsprisingen.

Økningen i Portugal var på 39 basispunkter til rekordhøye 318 basispunkter, ifølge CMA Datavision. CDSene til Spania og Irland var opp henholdsvis 10,5 og 16,5 basispunkter.

Ikke alene
Ifølge den svenske visesentralbanksjefen Svante Øberg er det risiko for at de finansielle belastningene i eurosonen vil bli "mer dramatiske" enn det ser ut som i dag.

- Hellas er ikke det eneste potensielle problemet (..) Andre land har også store problemer og i verste scenario kan dette utvikle seg til en gjeldskrise i flere land, noe som også påvirker banksystemet, sa Øberg i en tale mandag, ifølge Bloomberg News.

Barclays Capital anslår i en oppdatering mandag at Hellas kan trenge 90 milliarder euro i lån for å løse landets gjeldskrise, noe som er dobbelt så mye som det EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) til nå har tilbudt i nødlån.

De største underskuddene i 2009
(2008-tall i parantes)

(Kilde: Eurostat)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.