Mange ble overrasket da det onsdag ble klart at mat- og drikkevarer ble hele 2,9 prosent dyrere i juli. Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) lot seg også overraske, men hisser seg mest opp over den forklaringen som dagligvarekjedene gir for prishoppet.
- Dagligvarekjedene har pekt på fire årsaker. Dette er jordbruksoppgjøret, valutaeffekter, prisøkning fra leverandørene, og effekter av eventuelle skattemessige endringer. Men jeg mener at ingen av disse forklaringene henger på greip når du ser på de faktiske forholdene, sier Jon Georg Dale.
Han trekker frem jordbruksoppgjøret som et eksempel på et punkt der dagligvarekjedens argumentasjon slår sprekker.
- Prisuttaket i jordbruksoppgjøret var det laveste på ti år. Da blir det veldig rart når prisveksten på matvarer fra juni til juli var dobbelt så høy som gjennomsnittet over de siste ti årene, sier Dale.
Vurderer møte
Dale tror heller ikke på forklaringen om at valutaeffekter og skatteendringer ligger bak prisoppgangen
- Det er første gang jeg hører at eventuelle skattemessige endringer legges til grunn for prisjusteringer på matvarer. Regjeringen har tvert imot over de siste årene redusert person- og selskaps-skatten i betydelig grad, sier Dale
Ifølge Dale er forklaringen fra store leverandører som Orkla at heller ikke de kan bære all skylden for den kraftige veksten på matvarer.
- Alt i alt mener jeg at forklaringen som matvarekjedene gir på prisøkningen er veldig tynn og at den slik jeg ser det ikke bygger på de reelle forhold. Tvert imot taler de fleste forholdene som matvarekjedene peker på til fordel for lavere matvarepriser, ikke økte priser, sier Dale.
Nå vurderer Dale å kalle inn matvarekjedene til et møte.
- Over de neste dagene kommer jeg til å gå gjennom tallene og vurdere om det er nødvending med et møte med aktørene. Hvis det blir et slikt møte vil et av de viktigste målene være å få en bedre forklaring på årsaken til prisøkningen, sier Dale.
Skylder på priskrig
Dale registrerer at dagligvarekjedene i økende grad har gått over til å skylde på tidligere priskrig når de forklarer de øke matprisene.
- Kjedene sier nå at prisøkningen skyldes at det tidligere har vært en sterk priskrig på enkelte varer. Dette høres ut som en mer ærlig forklaring på prishoppet. Men det er jo ikke en ordentlig priskrig dersom man uansett tar tilbake det tapte ved å sette opp prisene voldsomt senere, sier Dale.
Han understreker at dagligvarekjedene selvfølgelig står fritt til å sette sine egne priser, og at det er begrenset hva myndighetene kan gjøre for å kontrollere prisutviklingen.
- Det er derfor viktig at forbrukerne bruker den forbrukermakten de har og gir matvarekjedene en tydelig beskjed om at prisene ikke bør øke for mye, sier Dale. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.