I juli var kjerneinflasjonen på prosent 3,7 prosent på årsbasis, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) onsdag. Dette er et rekordhøyt nivå. På forhånd var kjerneinflasjonen ventet å stige 3,1 prosent, ifølge TDN Finans.
- Vi bommet så skrekkelig at vi sliter litt med å finne ut av dette, utbryter sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank til DN etter å ha sett fasiten.
Hans estimat for kjerneinflasjonen var 3,2 prosent, og dermed noe over konsensus. Blant analytikerne TDN Finans hadde snakket med på forhånd, var Andreassen nærmest å treffe.
- Vi bommet på flere av punktene, slår sjeføkonomen samtidig fast.
- Bakgrunn: Den kraftige prisveksten fortsetter: Konsumprisene i Norge har steget 4,4 prosent det siste året
- Konsekvens av kronekurs
Samlet inflasjon ligger nå på 4,4 prosent, viser de nye tallene. Selv om utviklingen overrasker, tror ikke Andreassen at Norges Bank vil legge avgjørende vekt på inflasjonen under neste rentemøte i slutten av september.
- Inflasjonen er i hovedsak en konsekvens av fallende kronekurs - og at alt som har med import å gjøre er blitt dyrere. Kronekursen har ikke falt mye i det siste, men vi har et stort etterslep av varer som har blitt dyrere. Derfor kan dette godt fortsette en god stund til, sier sjeføkonomen.
- Så lenge det ikke fører til et krav om høy lønnsvekst, er ikke dette noe som setter seg fast i økonomien. Det er heller en tilpasning til at vi er blitt fattigere og at kronekursen er svakere, mener Andreassen.
Venter ikke rentekutt
Norges Bank vil offentliggjøre sin neste rentebeslutning 22. september. I juni varslet sentralbanken at styringsrenten ville bli kuttet til rekordlave 0,25 prosent - forutsatt at økonomien utviklet seg som ventet.
Siden den gang er det kommet flere nøkkeltall som av økonomer er blitt beskrevet som sterke.
Andreassen trodde i utgangspunktet ikke på rentekutt i september, og han har ikke endret mening etter onsdagens inflasjonstall.
- For oss er disse tallene helt irrelevante for rentesettingen i september og fremover, understreker han.
- Men er det fremdeles mulig å kutte renten når inflasjonen er så høy?
- Ja, så lenge økonomien ellers trenger det. Men det siste tror ikke vi. Og vi liker heller ikke det vi ser verken på gjeld eller boligpriser. Det burde heller ikke Norges Bank gjøre, svarer Andreassen.
Sjeføkonomen vil riktignok være mer skeptisk til utviklingen i norsk forbruk fremover.
- Kjøpekraften er redusert, så dette demper våre vekstanslag noe, sier han.
Veksten i låneopptakene i norske husholdninger var på 5,9 prosent i de 12 månedene frem til juni i år, meldte Statistisk sentralbyrå (SSB) tirsdag. Samtidig steg boligprisene med 0,2 prosent i juli sammenliknet med juni, ifølge Eiendom Norge.
Oppgang i matvareprisene
DNB Markets viser til at spesielt matvareprisene stiger mer enn ventet.
- Dette er fjerde måned på rad med høy vekst i matvareprisene, påpeker meglerhusets økonom Jeanette Strøm Fjære i en oppdatering.
Også hun understreker at inflasjonstallene overrasker kraftig på oppsiden, med den sterkeste prisveksten i juli noensinne.
- Nå er kjerneinflasjonen rekordhøy. Flere måneder med høy vekst i matvareprisene tilsier kanskje at prisene kan komme noe ned fremover. Men trolig ikke nok til å reversere oppgangen vi har sett. Prisoppgangen er dessuten ganske bredt basert, noe som understøtter at inflasjonen vil bli liggende høyere enn ventet av både oss og Norges Bank. Inflasjonen er nå høyere enn Norges Banks anslag to måneder på rad. Det reduserer sannsynligheten for at styringsrenten settes ned i september, skriver Strøm Fjære.
- Sjokkerende
Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets omtaler onsdagens inflasjonstall som «sjokkerende».
Tidligere på dagen la meglerhuset frem nye anslag der det fastslo at Norges Bank kommer til å droppe å kutte renten i september. Olsen er ikke blitt noe mindre sterkere i troen etter inflasjonstallene.
- Løpende inflasjon trekker entydig i retning av at her blir det ikke noe rentekutt i september, nei, sier Olsen til DN.
Sist gang Norges Bank kuttet renten var i mars. Da ble styringsrenten kuttet fra 0,75 prosent til 0,50 prosent.
Kronen styrker seg umiddelbart i kjølvannet av publiseringen av onsdagens inflasjonstall.
Les også:
Asia i dag: Kan bli slutt på «kinesisk nakenbading»
Kommentar: Når selger er konk, er det kjøpers marked (DN+)
Fjøsgulv-krav rammer norsk lakseeksport (DN+)
Anbefalt fra DNtv:
Er Pokémon Go vår tids Tamagotchi? TV 2s høye spill. Og er bunnen nådd for norsk økonomi?
DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.