Konsumprisene fortsetter å øke kraftig her til lands, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) onsdag.

I juli var kjerneinflasjonen (se faktaboks) på prosent 3,7 prosent på årsbasis, opp fra 3,0 prosent måneden før. Det var ventet en kjerneinflasjon på 3,1 prosent på årsbasis, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.

Norges Banks anslag i siste Pengepolitisk rapport fra juni var en kjenreinflasjon på 2,86 prosent på årsbasis i juli. Sentralbankens mål for rentesettingen er at prisene over tid skal ha en årsvekst på 2,5 prosent. Det siste året har imidlertid kjerneinflasjonen, som er et mål på den underliggende prisveksten, vært godt over målet.

Samlet var det en oppgang i Konsumprisindeksen (kpi) på 4,4 prosent i juli, ifølge onsdagens tall fra SSB.

- Her blir det ikke noe rentekutt

- De var sjokkerende høye, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets om onsdagens inflasjonstall.

Tidligere på dagen onsdag, før dagens tall ble kjent, la meglerhuset frem nye anslag der det fastslo at Norges Bank kommer til å droppe å kutte renten på neste rentemøte i september.

Olsen er ikke blitt noe mindre sterkere i troen etter inflasjonstallene:

- Løpende inflasjon trekker entydig i retning av at her blir det ikke noe rentekutt i september, nei, sier Olsen.

- Det gjør det enda vanskeligere å sette ned renten med de arbeidsledighetstallene vi har fått, med prisveksten og med veksten i boligprisene, sier han.

Også i markedet ser det ut til at troen på rentekutt svekkes. I valutamarkedet gikk kronen umiddelbart sterkere da inflasjonstallene ble sluppet klokken 10.00.

En euro koster i skrivende stund 9,28 kroner, mens den før publiseringen ble handlet til 9,34 kroner.

Høyeste årsvekst noengang

Seniorøkonom i DNB Markets Kyrre Aamdal er svært overrasket over prisveksten.

- Dette er den høyeste årsveksten noengang, langt over hva vi og andre ventet.

Aamdal lurer nå på hvor mye av prisveksten som er forårsaket av tilfeldige sesongeffekter.

- Flyreiseprisene gikk opp, noe de ofte gjør om sommeren. Matvareprisene har også en tendens til å øke om sommeren. Det kan hende vi ser at prisveksten reverseres neste måned, sier han.

Selv om Aamdal tror det ligger an til at veksten fortsetter, vil han ikke si noe om Norges Bank fortsatt vil senke renten i september, ennå.

- Men kronen styrket seg umiddelbart etter at kpi-tallene. Det er et uttrykk for at markedet har mindre tro på rentekutt, sier Aamdal.

Høyere matvare- og flypriser

På månedsbasis steg konsumprisene med 0,6 prosent fra juni til juli. Hovedårsaken var som forrige måned en kraftig oppgang i matvareprisene. Disse prisene stiger ifølge SSB tradisjonelt fra juni til juli.

«1. juli er et viktig prisskilletidspunkt i matvarebransjen, da det er en av to datoer i året leverandørene kan justere sine priser inn til matvarekjedene. Flere store leverandører har i media varslet at de økte sine priser inn til butikkene samtidig som kjedene selv har varslet færre tilbudskampanjer i sommerferieperioden», skriver SSB i en melding onsdag.

I år var prisoppgangen på matvarer på 3,1 prosent fra juni til juli. SSB oppsummerer prisøkningene innenfor matvarer på følgende måte:

  • Prisøkningen på kjøtt på 3,2 prosent bidro mest til oppgangen i KPI total sett
  • Fisk og sjømat var gruppen som hadde størst prisøkning med 5,9 prosent. Alle undergruppene hadde prisøkninger på over 2 prosent.
  • Samlet steg prisene på importerte jordbruksvarer 3,3 prosent fra juni til juli, 
  • Norske jordbruksvarene økte 1,9 prosent i pris i fra juni til juli.
  • For alkoholfrie drikkevarer var prisoppgangen 2,1 prosent fra juni til juli.

Prisene på transporttjenester økte 4,9 prosent fra juni til juli og bidro dermed også til den kraftige oppgangen i konsumprisene fra juni til juli, skriver SSB.

«Prisene på flybilletter steg 11,1 prosent, og det var særlig utenlandsreisene som økte i pris. Prisene på turer med drosje ble målt i juli og økningen i disse bidro også til oppgangen i transporttjenesteindeksen», skriver SSB i meldingen.

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Tror Norges Bank dropper det neste rentekuttet

Han er verdens suverent best betalte forfatter

SR Bank tar tap på 305 millioner kroner i andre kvartal  

Se DNtv:

Denne uttalelsen fra Trump har vakt stor oppsikt: - Oppfordrer han til våpenbruk mot Clinton?
Republikanernes presidentkandidat Donald Trump foreslo tirsdag at våpentilhengere kan stoppe Hillary Clinton. Flere tolker kommentaren som en oppfordring om våpenbruk mot den politiske rivalen.
00:19
Publisert:

Er Pokémon Go vår tids Tamagotchi? TV 2s høye spill. Og er bunnen nådd for norsk økonomi?

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.