Det er et vårtegn. På denne tiden av året gjennomfører USA og Sør-Korea sin felles marineøvelse «Foal Eagle». Like systematisk kommer det trusler om krig, død og undergang fra Pyongyang, hovedstaden i det kommunistiske Nord-Korea.
Vårtruslene 2013 skiller seg likevel ut. Det har kommet flere av dem, og de er enda mer hysteriske enn vanlig. I løpet av de siste ukene har regimet i Pyongyang erklært krigstilstand, truet med atomangrep mot USA og bråbremset det økonomiske samarbeidet med naboene i sør. USA har svart med å sende flere skip og fly til regionen.
I utgangspunktet er truslene verdt et skuldertrekk. Diktatoren Kim Jong-un og hans generaler vet utmerket godt at et storangrep mot Sør-Korea eller USA vil bety selvmord for regimet.
Likevel er situasjonen farlig. I Pyongyang styrer den unge og uerfarne Kim Jong-un, i sør den ferske presidenten Park Geun-hye. I en spent situasjon, med høy nervøsitet på begge sider kan situasjoner feiloppfattes og spinne ut av kontroll.
For USA er det en balansegang. Å bøye av for Nord-Koreas krav kan invitere regimet til tilsvarende livsfarlig opptreden i fremtiden. Å presse altfor hardt kan føre til at paranoiaen i nord slår over i suicidal irrasjonalitet.
Det viktigste må være å holde kommunikasjonslinjene åpne - til Pyongyang og til Kina, nabolandet som holder Kims regime under armene. USAs betingelse for samtaler, at målet med alle forhandlinger er avvikling av Nord-Koreas atomprogram, er trolig kontraproduktivt.
Å holde fingrene fra fatet og overlate situasjonen til koreanerne og andre regionale makter er heller ikke noe fornuftig alternativ. Både sørkoreanere og innbyggere i andre land i området føler seg truet av Pyongyang. Regimet har atomvåpen. Faren for misforståelser er der, med potensielt katastrofale konsekvenser. Et forkjøpsangrep fra sør kan komme, hvis det vises klare tegn på at regimet i nord virkelig forbereder krig.
Et robust militært nærvær fra USA skremmer Kim Jong-un, men den amerikanske sikkerhetsgarantien demper også nervepresset for det store flertallet av fredsæle nasjoner i regionen.
«Speak softly and carry a big stick,» sa den amerikanske presidenten Teddy Roosevelt for mer enn hundre år siden. Noe er ved det gamle.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.