Formel 1-sjef Bernie Ecclestone (83) kjøper seg fri fra korrupsjonssaken mot ham for drøye 600 millioner kroner. Oljefondet, som har investert i Formel 1-eierselskapet Delta Topco avventer mer informasjon fra selskapet.

Statsadvokaten i Tyskland aksepterte tirsdag et forlikstilbud fra korrupsjonstiltalte Bernie Ecclestone på 100 millioner dollar, over 600 millioner kroner, for å stanse straffesaken mot ham.

Det har stormet ekstra rundt Ecclestone siden rettssaken startet mot ham i april hvor han sto tiltalt for korrupsjon i forbindelse med aksjetransaksjoner i skatteparadisselskapet Delta Topco, som eier rettighetene til Formel 1. Oljefondet investerte 1,8 milliarder kroner i Delta Topco i 2012. Ecclestone risikerte ti år fengsel.

– Farvel. Nå skal jeg ta meg av Formel 1, sa Ecclestone til reporterne i det han forlot tingretten i München, ifølge nyhetsbyrået AP.

Skrinlagt

Første gang Statens pensjonsfond utland, populært kalt Oljefondet, kjøpte aksjer i et selskap som ikke var børsnotert, var da fondet satset på Delta Topco. Børsnoteringen ble skrinlagt ni dager etter at investeringen ble offentliggjort.

– Vi har merket oss forliket, men har ingen kommentar utover at vi vil avvente informasjon om implikasjonene fra selskapet, skriver informasjonssjef Thomas Sevang i NBIM (Norges Bank Investment Management) i en epost.

Ifølge påtalemyndigheten skal 83 år gamle Ecclestone ha bestukket den tyske bankdirektøren Gerhard Gribkowsky i Bayerische Landesbank med over 260 millioner kroner for å sikre at Formel 1 ble solgt til det britiske selskapet CVC for at Ecclestone kunne fortsette som sjef. Gribkowsky har innrømmet bestikkelsene og soner en dom på åtte og et halvt års fengsel. Ecclestone innrømmer deler av beløpet, men hevder han var offer for utpressing. Aktoratet skal blant annet ha gått med på forliket på grunn av Ecclestones høye alder og lange forhandlinger.

«Noe muffens»

– Det ligger en slags innrømmelse av at det var noe muffens. Det illustrerer at det var en alvorlig sak i bunn, samtidig er usikkerhet ryddet av veien. Derfor kan forliket slå begge veier, sier økonomiprofessor Halvor Mehlum ved Universitetet i Oslo.

Han påpeker at det ennå er for tidlig å si noe om hvordan korrupsjonsforliket vil slå ut for aksjeinvesteringene til Oljefondet.

– Investeringen slik den ble gjort opprinnelig var et feilskjær, og forliket endrer ikke på det, sier Mehlum.

Bernie Ecclestone skal være god for rundt 45 milliarder kroner. I tingretten tirsdag sa Ecclestone at forliket på drøye 600 millioner kroner utgjør en «betydelig del» av rikdommen, men ikke mer enn at han bekreftet at han kunne betale i løpet av en uke. Mesteparten av pengene vil gå til den tyske staten, og et mindre beløp til en tysk organisasjon som hjelper dødssyke barn, ifølge AP.

 

Les også: Forlik for korrupsjonstiltalt Formel 1-sjef
 

Kan få ut penger fra kontroversiell investering
 

Innrømmer å ha bommet på Formel 1  

 

Kraftspekulant satser millioner på ny oppfinnelse (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.