- Jeg er en god soldat, men jeg var ikke sjefen. Det var ikke mitt prosjekt, sa den tidligere juridiske direktøren i Yara til sin venn i den fortrolige telefonsamtalen.

Politiet hadde skaffet seg full kommunikasjonskontroll og lyttet på linjen til Wallace, som nekter straffskyld i korrupsjonssaken rundt gjødselgiganten.

Telefonsamtalen skjedde timer etter pågripelsen av eks-konsernsjef Thorleif Enger og Tor Holba. Sistnevnte satt i konsernledelsen med ansvar for oppstrømsaktiviteten i Yara. De to møter også på tiltalebenken med Wallace.

Det som skulle utvikle seg til å bli Yara-saken begynte å ta av i norske medier. Mens nyhetssendingen ruller i bakgrunnen, betror han seg til vennen om hva han sa i avhør i Paris etter selv å ha blitt pågrepet på Charles de Gaulle-flyplassen noen dager tidligere.

Enger ville ikke vite

Medtiltalte Thorleif Enger var blant dem som ble omtalt i samtalen.

- Thorleif visste ikke særlig mye, fordi han ikke ønsket å vite særlig mye. Det var min jobb, ikke sant, sa den tidligere juridiske direktøren med kontraktsrett som ett av sine ansvarsfelt.

I utspørringen av Wallace var Økokrims aktor Marianne Djupesland spesielt interessert i den tidligerkonsernsjefen Thorleif Engers rolle.

- Han ønsket ikke å vite om detaljene i min jobb, og jeg ønsket ikke å vite detaljene om hans jobb.

- Han ville ikke at jeg skulle springe inn på kontoret hele tiden, la han til.

Vennen lurte på om det var indirekte betalinger inne i bildet.

- Han spurte ikke, og jeg sa ingenting. Og det var slik ordningen var. I bunn og grunn var ordningen denne. La oss ikke snakke om dette.

I telefonsamtalen, som ble lagt frem for retten, omtaler Wallace Økokrims statsadvokat Marianne Djupesland som en «blond bitch». Nå sitter Djupesland som aktor i ankesaken der Wallace forsøker å få opphevet tingrettens dom på 2,5 års fengsel.

En viktig del av bevisføringen er hvordan de tiltalte kan knyttes til kontraktene inngått i Libya og India.

- Libya skjulte vi. Libya gjorde vi gjennom Sveits, forteller Wallace i opptaket.

I lydopptaket er Wallace særlig opptatt av Tor Holbas rolle.

- Det var hans prosjekt, sa den tidligere juridiske direktøren.

Slik uttalte Wallace seg om muligheten for å bli dømt for korrupsjon.

- Men det er det jeg alltid har sagt. Ingen kommer i fengsel for noe de har gjort, de kommer i fengsel for å forsøke å skjule det.

Ikke på sitt bord

Aktor og førstestatsadvokat Bård Thorsen ville vite hvor involvert Enger var i inngåtte konsulentavtaler av  «medium size». Noen kontrakter av spesiell betydning ble lagt frem for toppsjefen, mens andre kontrakter ble det ikke, forklarte Wallace i retten.

- Ble sensitive konsulentavtaler lagt på ditt bord?

- Jeg vet ikke hvordan jeg skal svare, fordi konsulentavtaler ikke er sensitivt i seg selv. Generelt måtte jeg ikke se alt, men i praksis så jeg likevel det meste av større kontrakter. Slike konsulentavtaler som i Libya så jeg ikke på.

Bakkanal

Wallace måtte svare på spørsmål om det eksisterte en bakkanal inn i forhandlingene libyske statlige oljeselskapet National Oil Corporation (NOC). I avhør skal han ha forklart seg om kommunikasjon på siden av de offisielle forhandlingene med NOC. Nå stiller han seg uforstående.

- I avhør trekker du selv frem ordet bakkanal når det kommuniseres, sak aktor.

- Jeg har ikke på noe tidspunkt drevet  kommunikasjon på denne måten, forklarte Wallace.

Han bekreftet at sønnen til den libyske oljeministeren, Mohamed Ghanem, var i kulissene under forhandlingene.

- Den libyske forhandlingsgruppen ville ha Mohameds råd. Det var helt greit, sa Wallace.

- Han var vel ikke en av partene i forhandlingene, spurte aktor uten å få svar.

 

Les også:

- Saken er egentlig ganske enkel

Klart for kronvitner dnPlus

 

Les også: Sjeføkonom: - Forstår ikke hvordan det er mulig å mene noe annet

Oljefondet shopper i San Francisco

Oljefunn for Røkkes oljeselskap

  - Det vil gå trått i ett års tid til

Se DN spesial: Oljekrisen. Er den over?

Alt om oljemessen ONS 2016

Følg markedet med DN Investor

Bestikkelse eller honorar? dnPlus  

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.