For å komme inn på det usbekiske mobilmarkedet betalte Telenor-deleide Vimpelcom 600 millioner kroner til det Gibraltar-basert selskapet Takilant. Selskapet hadde kun én kontaktperson - Gayane Avakyan.
Nå er Avakyan dømt til seks års fengsel for korrupsjon av en militærdomstol i Usbekistan, skriver blant annet Eurasianet.org.
Takilant er nå under etterforskning for korrupsjon og hvitvasking i fem land, og politiet i Nederland mistenker at pengene fra Vimpelcom i realiteten var bestikkelser. TeliaSonera er innblandet i samme sak og har betalt rundt 1,5 milliarder kroner til Takilant.
Påstått kriminell organisasjon
24 år gamle Avakyan var et ellers ubeskrevet blad i forretningssammenheng, men hun har figurert som assistent under motearbeid for Gulnara Karimova (42). Karimova er den eldste datteren til presidenten i Usbekistan og mistenkes for å være den reelle eieren av Takilant.
Usbekiske myndigheter anklager nå både Karimova og Avakyan for å være del av en kriminell bande, som blant annet skal ha forsynt seg av statens eiendeler til kunstig lave priser for å berike seg selv. Presidentdatteren sitter selv i husarrest i Usbekistans hovedstad.
At presidentdatteren rammes av dette regnes for å være et resultat av en familiefeide og maktkamp.
Karimova er tidligere beskyldt for å bruke ufine forretningsmetoder, blant annet gjennom amerikanske diplomatiske dokumenter lekket gjennom Wikileaks. Selv hevder hun arrestasjonen er del av et politisk spill.
Usbekistan er regnet som et av verdens mest korrupte land, og rettssystemet blir beskrevet som president Islam Karimovs forlengede arm.
Forhandleren også dømt
Avakyan ble i mai dømt i en militærdomstol sammen med Rustam Madumarov, som hevdes å være kjæresten til Gulnara Karimova. Dommen var opprinnelig på ni år, men ble redusert med en tredjedel med en gang.
Mannen som forhandlet med Vimpelcom og TeliaSonera på vegne av Takilant er også dømt i en usbekisk domstol, men dette var en fraværsdom. Bekhzod Akhmedov reiste nemlig fra landet i 2012, før han kunne bli arrestert.
Akhmedov var en svært sentral mann i Usbekistans teleindustri. Han var toppsjef for russiske MTS’ usbekiske teleselskap, men deltok også i forhandlingene om konkurrentenes vilkår for å komme inn på markedet. Han hadde altså en dobbeltrolle som ikke er så vanlig.
Ahmedov ble etterlyst av Interpol allerede i 2012, men har så langt unngått lovens lange arm.
Les også: Borte vekk og etterlyst av Interpol
Telenor-håndbok advarer mot skatteparadiser og mellommenn
Detaljer i driften (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.