I to og et halvt år spionerte Richard Bistrong for FBI, for å avsløre internasjonal korrupsjon. Nå går han til kraftig angrep på arbeidet med internkontrollen i store selskaper.
– Jeg var veldig nervøs og redd. Jeg var nervøs for at den andre personen skulle oppdage opptaksutstyret.
Richard Bistrong husker godt den første gangen han tok på seg avlyttingsutstyret FBI hadde festet på ham.
– Det var som på film, sier han på telefon fra sitt hjem i Connecticut, nord for New York.
Han er kanskje den mest kjente informanten FBI noensinne har brukt i en korrupsjonssak. I to og et halvt år jobbet han undercover for FBI for å avsløre internasjonal korrupsjon innen våpenhandel. 155 møter med 527 timer med opptak og mer enn 25.000 telefonsamtaler tok han opp som agent for FBI og amerikanske justismyndigheter. Nå arbeider Bistrong som konsulent for en rekke selskaper verden over.
Torsdag 11. juni er han hovedtrekkplasteret på den store Antikorrupsjonskonferansen som arrangeres av Økokrim, Transparency International Norge, advokatselskapet Selmer og revisjonsselskapet PwC.
Men Bistrong kan ikke selv komme. Selv om han ble vervet som agent for FBI, ble han senere dømt til fengsel for korrupsjon. Nå er han løslatt på prøve og har ikke lov til å reise utenlands.
Skeptisk til «compliance»
I innlegget vil Bistrong rette en advarende pekefinger til de mange i salen som jobber med og i store norske selskaper med å bygge opp svært omfattende compliance-programmer (arbeid med å lage programmer for å følge spillereglene i store selskaper) for å redusere risiko knyttet til blant annet korrupsjon.
Store norske selskaper bruker enorme beløp i kjølvannet av strengere lovgivning både i Norge og internasjonalt, og etter en rekke store avsløringer som Statoils Iran-sak og nå sist Yara-saken. Bistrong tror oppbyggingen av avanserte compliance-program ikke er til stor hjelp.
– Altfor ofte er de uttalte compliance-programmene i konflikt med det uttalte målet om å tjene mest mulig, kompensasjonsplaner og vekststrategier. I slike tilfeller vil salgsfolkene spørre seg om hva ledelsen vil ha, compliance eller salg, siden de ikke kan levere begge deler, sier Bistrong.
Og fortsetter:
– Er disse compliance-programmene designet for regulerende myndigheter, eller er de designet for menneskene i feltene som står overfor korrupsjonsrisiko?
– Så alle disse compliance-programmene hjelper ikke i arbeidet mot korrupsjon?
– Det er ikke et ja- eller et nei-svar, siden mange selskaper jobber seriøst med antikorrupsjon og compliance. men når du ser store internasjonale skandaler som Petrobras og Fifa, viser det at korrupsjon er en del av internasjonal forretningsdrift, sier Bistrong.
«Ikke bitter»
Bistrong var en av de ansvarlige for internasjonalt salg i et stort amerikansk selskap innen våpenindustrien.
I 2007 ble han første gang kontaktet av FBI og bedt om å gå undercover. I 2011 inngikk selskapet Bistrong jobbet i et forlik på 15 millioner dollar med amerikanske justismyndigheter og det amerikanske finanstilsynet i kjølvannet av avsløringene. 22 personer ble tiltalt i saken, men ingen av dem fikk dom. Amerikansk påtalemyndighet frafalt saken. Richard T. Bistrong satt imidlertid 14 måneder i fengsel etter sine innrømmelser
– Jeg er ikke bitter, sier Bistrong i dag, og sier han føler han har gjort det rette valget.
– Hvordan reagerer toppsjefer når de hører din historie?
– Når folk som meg blir tatt, snakker vi ikke med toppsjefer og forteller dem hva som har skjedd. Vi går og får oss en forsvarer. Vi er alene. For mange toppsjefer er det første gangen de snakker med noen som har operert i første linje internasjonalt som meg, sier Bistrong og forsøker å forklare hvorfor folk tyr til bestikkelser:
– De spør seg hvem som blir skadelidende. Jeg får salget, jeg får bonus, selskapet får forretninger, mellommannen får et suksesshonorar og de utenlandske myndighetspersonene som er underbetalt, får det lille ekstra som de trenger.
Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.