DN retter: DN opplyste feilaktig i sakens tittel og ingress at Hero Norge granskes for korrupsjon i Sverige. Det riktige er at Herogruppens datterselskap Hero Sverige har blitt innblandet i en mulig korrupsjonssak.
DN siterte svenske medier, som hevdet at revisjonsselskapet "PwC finner totalt sett at kommunen trolig har gitt Hero utilbørlige fordeler".
Det PwC skriver i sin granskning av avtalen mellom Hero Sverige og Gøteborg kommune, er at "det ikke kan utelukkes at Hero Sverige på en utilbørlig måte har tjent på utydelig og til dels ikke-eksisterende avtaledokumentasjon".
– Det er ingen Hero-selskaper som er anmeldt i saken, sier konsernsjef Tor Brekke i Hero-gruppen. Han sier påstandene i saken er så alvorlige at han vil ha DNs spørsmål skriftlig.
- Hero er ikke i søkelyset for hverken granskning eller vurdering opp mot straffbare forhold, uttaler Brekke i en email til DN.
Svensk tv meldte onsdag at Göteborg by har sendt en politianmeldelse til den svenske Riksenheten mot korruption i forbindelse med kommunens avtale med det norske asyl- og omsorgsselskapet Hero. Anmeldelsen kom etter at graveredaksjonen i SVT, «Uppdrag granskning», avdekket at Göteborg by har fått revisjonsfirmaet PwC til å undersøke avtalen mellom kommunen og Hero. Revisorene fant ifølge SVT blant annet:
- Avtalen mellom kommunen og Hero er vanskelig å tolke, og det er uklart hva som skjer ved eventuelle tvister.
- Kommunen har gjort flere utbetalinger uten skriftlig avtale.
- Kommuneansatte har signert på kontrakter større enn de hadde fullmakt til.
- PwC kan ikke utelukke at kommunen har gitt Hero utilbørlige fordeler.
Vil ikke foregripe
– Jeg politianmelder egentlig hele situasjonen som har oppstått. Har det forekommet korrupsjon eller bestikkelser her, da er det rettsinstansene som får finne ut av det. Så skal ikke jeg foregripe de undersøkelsene, sier forvaltningsdirektør Michael Ivarson i Göteborg kommune til «Uppdrag granskning».
– Vi er ikke kjent med politianmeldelsen på annen måte enn det vi har lest i avisene. Generelt ser vi det som positivt at alle sider av denne historien gjennomgås. Foreløpig har ikke Hero fått henvendelser fra hverken PwC eller politiet, men hvis de skulle ønske det vil vi naturligvis bidra, skriver Brekke i en epost til DN.
«Ingen kobling»
«Uppdrag granskning» melder samtidig at sjefen for Göteborgs integrasjonsenhet takket ja til stillingen som operativ sjef for Hero i Sverige dagen etter at hun hadde fremforhandlet avtaler for kommunen med selskapet. Brekke mener dette er misvisende.
– Rekrutteringen av operativ sjef for Hero Sverige foregikk via et profesjonelt rekrutteringsbyrå. Det er ingen kobling mellom rekrutteringer som er gjort av Hero Sverige og de avtaler selskapet har med Göteborg kommune, skriver Brekke.
Han mener avtalen ikke har gitt Hero «utilbørlige fordeler».
– Denne type avtaler er ikke standardprodukter og kan noen ganger bli litt krevende å tolke. Det viktige er imidlertid at Hero Sverige og Göteborg kommune tolker de likt. I dette tilfellet er det vesentlig å merke seg at avtalen kunne sies opp når det ikke lenger var behov for plassene, uttaler Brekke, som hevder det «ikke er begått feil fra Heros side».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.