Statoil var blant aksjene som steg på en lite endret Oslo Børs fredag. Seadrill endte uendret, mens Cermaq falt.

Styrket i troen
Statoil-analytikerne opplevde ingen store nyheter eller overraskelser på Statoils todagerspresentasjon denne uken, men flere er styrket i troen på sine anslag. Det fremgår av oppdateringer fra meglerhusene fredag.

Citi trekker frem at Statoil holdt produksjonsmålene uendret, fremgangen i prosjektene på norsk sokkel, og akselerert leting i Barentshavet.

Statoil gjentok investeringsanslagene fremover, noe meglerhuset ser vil gi begrenset fri kontantstrøm frem til 2017, mens Statoil bruker salg og tilgang til billig gjeld for å «brofinansiere» utbytte.

«Vår verdsetting antyder at markedet bygger inn en moderat rabatt på Statoil i perioden frem til 2016. Etter det ser rabatten ut til å gå inn, som hovedsakelig reflekteres vårt syn om at selskapet kan slite med å opprettholde både vekst og lønnsomhet mot slutten av tiåret», skriver Citi, som har en nøytralanbefaling på Statoil.

SEB Equity Research kaller presentasjonene «en solid gjennomføring», og har et positivt inntrykk. De trekker blant annet frem at Statoil-ledelsen var tydligere enn for to år siden når det gjelder «verdiskapning vs volumambisjoner».

Ifølge dem poengterte konsernsjef Helge Lund at en ikke skal tvile på at de vil være nøye på verdiskapingen på alle kapitalintensive utbygginger og at det er stor kamp om investeringsmidlene internt i Statoil.

«Implisitt sier da Helge Lund at det er en tiltagende "high-grading" av porteføljen til Statoil. Dette er signaler markedet liker. Vi har ført denne diskusjonen over ett år nå og ser nå at Statoil gjør sitt til å klargjøre rundt bekymringene om at de kjørte etter et volummål, snarere enn å ha avkastningstall og verdiskapningen i fokus», skriver SEB i en oppdatering, som skriver at de ble mer positive etter feltbesøket.

SEB anbefaler fortsatt hold av Statoil, men bemerker at kursen er kommet ned og at estimatene nå virker mer realistiske.

«Statoil fremstår billigere på multipler enn på mange år. Har man tro på estimatene, samt at investorinteressen rundt internasjonale E&P selskaper skal komme tilbake, så skal Statoil kjøpes i den "regnværsperioden" vi nå opplever på børsene», skriver de.

Pareto Securities viser i sin oppdatering til økt tro på selskapets produksjonsmål, prosjektgjennomføring og kostnadsfokus, og bemerker at aksjen er i den lave enden av det nylige P/E-båndet på deres estimater.

Handelsbanken Capital Markets' Anne Gjøen mener en skal vente kostnadskutt, eiendelssalg og stabile leteinvesteringer fremover.

Statoil holdt feltbesøk i Stavanger for inviterte analytikere og investorer 18.-20. juni, med mottagelse med konsernsjef Helge Lund, besøk på Sleipner- og Gullfaks-plattformene og verftet i Egersund, og presentasjoner og smågruppemøter med annet finansdirektør Torgrim Reitan og konserndirektørene Øystein Michelsen, Margareth Øvrum og Tim Dodson, og en rekke andre direktører og rådgivere i Statoil.

Overrasket over Cermaq-fall
Analytiker Geir Kristiansen i Sparebank 1 Markets er overrasket over den lave aksjekursen i Cermaq, og mener at Staten gjør et godt kjøp hvis de får aksjer på det nivået.

Det sier han til TDN Finans fredag.

- Jeg er overrasket over at markedet ser ut til å legge seg på 100 til 110 kroner pr aksje for Cermaq. Hvis Staten får aksjer på det nivået tror jeg de gjør en veldig god investering, sier Kristiansen.

Marine Harvest meldte fredag at selskapet mottok aksepter for mindre enn 33,4 prosent av aksjene i Cermaq, som var akseptgraden til Marine Harvest, og at selskapet ikke vil gjennomføre det frivillige Cermaq-tilbudet.

Kristiansen tror man generer verdier på over 120 kroner pr aksje ved en oppsplitting av selskapet.

- Mot 130 kroner mener jeg at verdiene er strukket i Cermaq, sier han.

Tror Marine Harvest vinner laksekampen
På spørsmål om Kristiansen tror Marine Harvest vil høyne budet, sier han nei, men at de vil kunne komme til å kjøpe hele eller deler av Mainstream.

Kristiansen er ikke overrasket over at Marine Harvest ser ut til å ha trukket.

- Det finnes mange ulike scenarier her, men det mest sannsynlige er at Cermaq gjennomfører salget av Ewos, for så å jobbe videre med salget av Mainstream, sier han.

Konsernsjef Jon Hindar i Cermaq sier at alle muligheter er åpne for selskapets oppdrettsvirksomhet Mainstream.

Det skriver IntraFish fredag.

- Alle muligheter er åpne for Mainstream. Hvis det skal selges, da vil det skje gjennom en strukturert prosess, slik

vi gjorde med Ewos, sier Hindar.

Han understreker at først skal salget av Ewos på plass.

- Vi har ikke planlagt noe salg av Mainstream, men det er klart at når noen byr på hele selskapet, da kommer alt i spill, og mange har spurt om selskapene, både helt og delt. Men foreløpig har vi ikke vurdert dette noe nærmere, sier han.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,02 prosent til 471,23 poeng, og det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 3,2 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.