Oslo Børs sluttet markert ned torsdag. TGS-Nopec falt kraftig etter sin kvartalsrapport. Algeta ble tynget av et fall på over 60 prosent for konkurrenten Dendreon.

Oslo Børs har falt godt over ti prosent siden forrige dag med oppgang, som var torsdag i forrige uke, og endte ned nær fem prosent i dag.

-Markedene snudde plutselig ytterligere ned. Dax-indeksen og terminene kom ned, sveitserfrancen kom opp, og folk fokuserer en del på Italia og Spania. I et marked med "risk off" er det ekstra svak utvikling på Oslo Børs, sier en megler til TDN Finans.

- Overdrevet
Aksjestrateg i Terra Markets, Fredrik Kvale, mener økt frykt for en ny resesjon i USA bidrar til å tynge markedet. Samtidig peker han på at risikopåslaget for italienske og spanske statspapirer har økt betydelig på frykt for at landene ikke skal være i stand til å betjene sine betalingsforpliktelser, og dermed anspore en ny finanskrise.

- Dersom USA kommer i resesjon, vil det ha konsekvenser for de store selskapene på Oslo Børs og USA. Et slikt scenario ligger ikke inne i dagens estimater, sier Kvale til DN.no.

Frykten for en resesjon i USA har fått næring gjennom en flom av svake nøkkeltall den siste tiden. De makromessige svake forholdene overskygger at amerikanske selskaper har solide balanser og leverer bra, ifølge strategen.

Han mener markedsnedgangen er overdreven, og viser til at kredittmarkedene fungerer greit, selskapsgjelden er på gunstige nivåer og tilknyttede kostnader lave i et historisk perspektiv. Samtidig kommer lange statsrenter kraftig nedover, ifølge ham.

Konkurrent-trøbbel
Algeta sluttet ned 10,6 prosent torsdag etter en skuffende andrekvartalsrapport fra amerikanske Dendreon, som også produserer et preparat til behandling av metastatiske prostatakreftpasienter.

Dendreon-rapporten viste at salget av selskapets preparat, Provenge, vokser svakere enn ventet til tross for at det nå både er godkjent for nasjonal refusjon, samt har fått såkalt Q-kode som gjør det mulig å søke refusjon elektronisk.

Selskapet venter at den positive NCD-rapporten og Q-koden vil ha betydelig positiv effekt på legenes bruk av Provenge, men erkjenner at det vil ta tid.

"Resten av 2011 vil lanseringstakten for Provenge være mer gradvis slik at legene får tillit til dette positive refusjonsmiljøet", heter det i rapporten.

Analytiker Thomas Nielsen i Pareto Securities tror meldingene fra Dendreon har minnet markedsaktørene på risikoen som er knyttet til refusjonsordninger.

-I hvert fall i forhold til når man skal sette i gang med dem, ikke minst når klimaet i USA er så tøft som det er nå, sier han til TDN Finans torsdag.

Nielsen mener imidlertid det er positivt at Dendreon går først og "tråkker opp løypa".

-Når de velger å gå alene, og ikke med en partner slik Algeta gjør, er det egentlig ikke så overraskende at de møter på utfordringer underveis, sier Nielsen videre.

Dendreon har lagt en langt mer aggressiv salgsguiding til grunn enn det Algeta har gjort. Det amerikanske selskapet har tidligere anslått at Provenge ville selge for to milliarder dollar årlig fem år etter lansering. Anslaget er rundt fire ganger høyere enn Algetas anslag.

Algeta vil få royalties på rundt 20 prosent av salgsinntektene i USA og Pareto tror det vil bety inntekter på flere milliarder kroner årlig fra Alpharadin fem år etter lansering.

-Jeg er også ganske sikker på at Algetas breakevenpunkt ligger ganske mye lavere enn Dendreons, på grunn av strukturen i hele preparatet. Det betyr at de vil kunne tjene gode penger på en langt lavere pris og derfor er mindre sårbare. Slik sett tror jeg det er en del forskjeller på de to selskapene som taler i fordel av Algeta, sier Nielsen videre.

Dendreon selger Provenge for 93.000 dollar pr pasient, mens Algeta har anslått at prisen på Alpharadin kan komme til å bli rundt 50.000 dollar pr pasient.

Pareto har kjøpsanbefaling på Algeta med kursmål 364 kroner.

Algeta falt til 169 kroner torsdag og aksjen ble omsatt for 165 millioner kroner.

Seismikk ned
TGS-Nopec sluttet ned 18,1 prosent etter å ha lagt frem kvartalsrapport torsdag, mens konkurrenten PGS var ned 6,4 prosent.

Jørgen Andreas Lande, analytiker i Nordea Markets, knytter ikke PGS sitt kursfall til TGS-rapporten.

-Lignende internasjonale seismikkaksjer er ned i dag, så der ligger nok mye av forkl#229en bak fallet i PGS, sier Lande til TDN Finans.

Analytikeren mener PGS sitt fall torsdag reflekterer internasjonale forhold og en svekket oljepris. PGS er ikke like eksponert mot søknadsproblemene i Mexicogulfen, som TGS opplever.

-Seismikk er generelt en hissig respondent på børsklima og oljepris. Tallene for TGS torsdag er noe under konsensus, men kursfallet må sees i sammenheng med økt usikkerhet knyttet til hvorvidt TGS får gjennomført investeringer i Mexicogulfen i 2011. Selskapet presenterte en god kontantstrøm og leverte en EPS marginalt under forventningene, sier Lande til TDN Finans

Fall for Cruise
Royal Caribbean Cruises var lange blant selskapene som steg på Oslo Børs torsdag, men falt tilbake med markedet på ettermiddagen. Flere meglerhus nedreviderer estimatene sine etter resultatet som ble offentliggjort forrige uke.Selskapet venter nå en EPS på 2,85-2,95 dollar i 2011, 0,10 dollar lavere enn tidligere guidet.

Deutsche Bank kutter kursmålet fra 41 til 36,50 dollar og opprettholder holdanbefalingen, ifølge en oppdatering torsdag.

Meglerhuset tar ned sitt EPS-estimat fra 3,29 til 2,90 dollar for 2011. 2012-anslaget tas ned med 0,42 dollar til 3,54 dollar pr aksje.

SEB Enskilda tar ned kursmålet på RCCL fra 270 til 245 kroner (45 dollar). EPS-anslagene for 2011 og 2012 er henholdsvis 2,92 og 3,54 dollar.

Analytiker Terje Fatnes viser til at usikkerheten rundt selskapets yieldpotensial for 2012 har tiltatt med det svake bookingmomentet i Middelhavet.

"Som følge av den underliggende etterspørselsveksten og betydelig svakere tilbudsvekst er vi fortsatt optimistiske til utsiktene for cruiseindustrien de neste tre årene. Til tross for lavere forventninger til det europeiske markedet tror vi yielden vil vise god bedring i perioden", skriver Fatnes og gjentar kjøpsanbefaling på RCCL.

RCCL-aksjen endte ned 3,7 prosent til 146,40 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 4,83 prosent til 375,36 poeng, og det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 7,2 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.