Oslo Børs viste bred oppgang tirsdag, og endte opp 3,5 prosent uten noen konkret avkl#229 rundt gjeldssituasjonen i Europa, men økt tro på at EU-politikerne vil ta tak i krisen.
Storebrand steg hele ti prosent, mens Stoxx Europa 600-indeksen hadde den største oppgangen siden mai 2010 med 4,2 prosent. Rundt om i Europa gjorde børsene store byks, og både Paris og Frankfurt steg over fem prosent.
Økonom Ben May i Capital Economics skriver tirsdag at han tror problemene i den europeiske banksektoren vil fortsette, hvilket øker sannsynligheten for at regionen vil gå gjennom en lang og smertefull resesjon.
Analysehuset skriver at den monetære basen i eurosonen fortsetter å være høy og reflekterer at de kommersielle bankene fortsetter å låne store summer fra sentralbanken med løpetider hovedsakelig lengre enn tre måneder.
May mener at det i hovedsak er greske banker utover Irland og Portugal som er mest avhengig av lån fra sentralbanken, men at italienske lån har nylig doblet seg, som er et tegn på helsen til den italienske økonomien.
Han ser det imidlertid som positivt at sentralbanken er villig til å tilføre likviditet til regionen, og sentralbanken uttalt at de vil gi så mye likviditet som trengs i årets siste kvartal.
”Alt i alt tror vi regionens problemer vil vedvare og kan resultere i større deler av banksektoren vil slite med å finne markedsfinansiering, som støtter vårt syn på at problemene i regionen er langt fra over”, heter det.
Storebrand-byks
Storebrand var en av vinnerne på Oslo Børs tirsdag og var opp 9,9 prosent til 30,56 kroner. Den seneste uken er aksjen opp 0,2 prosent, mens nedgangen den seneste måneden er 7,4 prosent.
Analytiker Rickard Henze i ABG Sundal Collier sier til TDN Finans tirsdag at han ikke vet om noe selskapsspesifikt som skulle drive aksjen opp tirsdag.
- For meg ser det ut som en ”rebound” i Storebrand-aksjen som har gått utrolig svakt. Ser man på seneste uken så er den fortsatt ned til tross for at den er opp over ni prosent i dag, sier han.
Analytiker Øivind Kielland Asmyhr i Warren Securities viser til at markedet er veldig volatilt om dagen, og at det i stor grad påvirker eksponeringen til Storebrand.
- Selskapet kommer styrket ut i dag, da ratingselskaper kommuniserer at det for øyeblikket ikke er noen fare for at Storebrand ikke klarer å møte forpliktelsene sine, til tross lave renter, sier analytikeren, og viser blant annet til at kredittvurderingsbyrået Fitch gjentar sin rating på Storebrand Livsforsikring (TDN Finans-artikkel kl 13:54).
Asmyhr peker også på meldingen fra det svenske finanstilsynet, som oppfordrer liveselskapene, derav Storebrand SPP, vurdere sin egen situasjon når det gjelder å garantere renteforpliktelsen de har ovenfor kundene.
Også de øvrige europeiske forsikringsselskapene stiger, der tyske Allianz steg 7,9 prosent.
Analytiker Christian Badorff i Standard and Poor’s sa på en pressekonferanse tirsdag at tyske livforsikringsselskaper, som Allianz og Munich Re, er i stand til å betale sine kunder garantert avkastning selv om deres inntjening fjernes av lave renter.
Badorff sa videre at selv om lave renter er den dominante driveren bak inntjeningen til livforsikringsselskaper, anser han det som lite sannsynlig at de vil ha langsiktige problemer med å betale sine kunder.
Det var omsatt Storebrand-aksjer for 119 millioner kroner.
Oljeprisen opp igjen
Oljeprisen steg igjen tirsdag ettermiddag, og bidro blant annet til oppgang for Statoil, som endte opp 3,3 prosent til 123,40 kroner, omsatt for 997 millioner kroner.
Det er for tidlig å se et kortsiktig gulv i oljeprisen, selv om etterspørselen ikke er så svak som mange skulle tro, mener Barclays Capital.
"Dersom tilliten til globale politikere svekkes ytterligere og den svake økonomien vedvarer og blir mer negativ, er det veldig trolig at prisen presses videre ned på lavere oppfattet etterspørsel og lavere risikoappetitt", skriver meglerhuset.
Dersom verdensøkonomien klarer å vokse noe, om ikke annet i et senere tempo, venter meglerhuset at Brent-prisen har støtte på rundt 90-100 dollar fatet.
Barclays beskriver den seneste rentebeskjeden fra Federal Reserve som "spikeren i kisten", men mener samtidig at oljeforbruket har holdt seg ganske robust.
"Det har vært en omfattende og lang frikobling mellom faktiske data og sentimentet i oljemarkedet", heter det.
Barclays Capital mener at situasjonen på etterspørselsiden nå ser mindre dramatisk ut enn i 2008-2009.
"Faktisk har etterspørselen i OECD vist tegn til bedring, mens etterspørselen i USA henter seg svakt inn fra et svakt andrekvartal. Etterspørselen i OECD Stillehavet henter seg inn drevet av Japan og Sør- Korea", heter det. Mer viktig er det at etterspørselen utenfor OECD er sterk, mener Barclays.
"Selv om etterspørselsveksten i tungvektere som Kina og India har avtatt fra toppen, er de fortsatt sterke, støttet av strukturelle forhold. Nye tegn tyder på at etterspørselen i store oljeproduserende land som Russland og Saudi-Arabia er nært eller på en topp", heter det.
Konkurs
Det børsnoterte eiendomsselskapet Faktor Eiendom meldte før børsåpning at selskapet har begjært oppbud. Aksjen er derfor blitt suspendert fra handelen på Oslo Børs.
Hovedindeksenpå Oslo Børs steg 3,46 prosent til 351,49 poeng.
Les mer:
<b>Wall Street fortsetter opp</b>
<b>Faktor Eiendom er konkurs</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.