Kjerneinflasjonen (KPIJAE) falt med 0,6 prosent fra juni til juli. Dette tilsvarer en oppgang på årsbasis på 2,5 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).
Kjerneinflasjonen (KPIJAE) var ventet å falle med 0,3 prosent fra midten av juni til midten av juli, tilsvarende en oppgang på 2,8 prosent på årsbasis, ifølge estimater TDN Finans har hentet inn fra seks økonomer.
Klær og fly
- KPI falt med 0,6 prosent fra juni til juli 2009. Den viktigste faktoren til nedgangen i KPI var et sesongmessig prisfall på klær og skotøy på 5,1 prosent i juli. Det var kraftigere prisfall på dame- og herreklær enn barne- og ungdomsklær. Prisene på flyreiser falt med 22,3 prosent i juli etter en kraftig oppgang i juni. Det var hovedsakelig prisene på utenlandsreiser som bidro til nedgangen, men også prisene på innenlandsreiser falt noe, skriver SSB.
Konsumprisindeksen (KPI) falt også med 0,6 prosent tilsvarende en årsvekst på 2,2 prosent i juli, mot en årsvekst på 3,4 prosent i juni.
- Veldig billig
- Prisveksten er betydelig lavere enn ventet. Men det er ikke som SSB skriver sommersalget som gjør dette. Salgsprisene har vært som de pleier. Matvareprisene overrasker, den relativt kraftige prisveksten vi har hatt her har stoppet opp. Flyprisene er veldig volatile. Dessuten ser vi virkningen av den svake turismen i hotell og restaurant. Det ser ut som de har vært nødt til å selge veldig billig, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken til DN.no.
Prisene på hotelltjenester falt med 12,9 prosent i juli.
- Den norske resesjonen er over
Mork mener dagens tall for Norges Banks del innebærer en normalisering av inflasjonen på et fortsatt høyt nivå. Han tror dermed at vi får en rentehevning før nyttår.
Når det gjelder inflasjonen tror Mork vi ikke kommer noe særlig lenger ned enn dette.
- Den norske resesjonen er over. En sterk krone kan hjelpe noe, men det innenlandske prispresset holder oss på dette nivået, sier sjeføkonomen.
Kronen svekkes
Valutamarkedet reagerte umiddelbart på tallene.
En dollar gikk fra 6,09 til 6,14 kroner, en euro fra 8,66 til 8,71 kroner og et pund fra 10,15 til 10,21 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.