Fra september til oktober i år steg konsumprisindeksen (KPI) med 0,4 prosent. Det er særlig økte priser på elektrisitet som bidrar til oppgangen.

Det siste året har KPI har steget med 5,5 prosent, ifølge en melding fra Statistisk sentralbyrå (SSB) mandag.

Konsumprisene justert for avgiftsendringer og energivarer (KPI-JAE), den såkalte kjerneinflasjonen, steg med 3,3 prosent fra oktober 2007 til oktober 2008.

På forhånd var det ventet en oppgang på 3,1 prosent på årsbasis, ifølge en undersøkelse TDN Finans har gjennomført.

Over styringsmålet
KPI-JAE er blant Norges Banks foretrukne mål på inflasjonen. Norges Bank har som styringsmål en stabil prisvekst på 2,5 prosent på mellomlang sikt.

I oktober var med andre ord kjerneinflasjonen markert over styringsmålet. Norges Bank tror imidlertid at veksten i norsk økonomi kommer til å bli betydelig lavere de neste årene og forventer derfor at inflasjonen faller tilbake etter hvert som presset i økonomien avtar.

Norges Bank har senket renten med tilsammen ett prosentpoeng den siste måneden. Bakgrunnen er blant annet høyere utlånsrenter på grunn av finanskrisen og at de økonomiske utsiktene for de kommende årene er usikre.

Fra september til oktober økte KPI-JAE med 0,3 prosent. Økonomene ventet en oppgang på 0,1 prosent.

Dyrere strøm
Den klart største bidragsyteren til oppgangen i KPI fra september til oktober var elektrisitetsprisene, som inkludert nettleie steg med 6,7 prosent.

Av andre varer og tjenester var det økte priser på fisk, som steg 9,1 prosent, og klær og skotøy, med en prisvekst på 0,8 prosent, som bidro mest til oppgangen i KPI.

Prisene på drivstoff og smøremidler falt med 3,6 prosent i oktober. Dette var den varegruppen som bidro mest til å dempe økningen i KPI. Fallende priser på bøker, frukt og flyreiser bremset også oppgangen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.