Den norske detaljhandelen svingte kraftig opp igjen i juli.
Etter svak utvikling i juni steg detaljhandelen eksklusive motor og bensin med 2,4 prosent i juli, viser tall som Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem mandag.
På forhånd ventet økonomene i gjennomsnitt at detaljhandelen ville vise en vekst på 2,0 prosent i juli, ifølge en undersøkelse TDN Finans har gjort blant ni økonomer.
I juni falt detaljhandelen markert etter etter to sterke måneder. Forkl#229en er relativt enkel, mener Handelsbanken.
- Juni: Strandvær. Juli: shoppingvær, skriver makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken i en kommentar til detaljhandelstallene.
Vær-effekt
Mens juni var preget av mange dager med sol og høy temperatur falt det mye regn i juli.
Ifølge meteorolog Inge Johannessen ved Storm Weather Center var det over 20 dager med mer enn en millimeter nedbør i Oslo i juli, mot omtrent seks i juni. Det var også betydelig flere dager med kraftig regnfall. På Vestlandet var det imidlertid tørrere.
- Juli var en våt måned på Sør- og Østlandet. På Sørlandet var nedbørsmengden 2,5 ganger gjennomsnittet for perioden fra 1961 til 1990, sa han til TDN Finans fredag.
Temperaturmessig var det varmere enn normalt i hele landet i juli, med unntak av i Troms og Finnmark, men samtidig var slutten av juni preget av en hetebølge i hele sørlige Skandinavia.
Seniorøkonom Bjørn-Erik Røhne Orskaug minner om at juni-tallene for detaljhandelen var svake, noe han mener skyldtes en ikke helt unaturlig korreksjon etter sterke tall i april og mai og godt sommervær. Derfor var det ikke spesielt overraskende med den kraftige oppgangen i juli.
- Så regnet bidro til veksten i juli?
- Det hjelper nok og fører til en sterkere vekst. Men underliggende er det en trend som peker oppover. Trenden skyldes bedringen i den finansielle situasjonen for husholdningene, sier Røhne Orskaug til DN.no.
Han peker på at lavere renter og en arbeidsledighet som ikke øker like sterkt som ifjor høst og tidlig i vår har gitt bedre utsikter og at situasjonenen dermed oppfattes som tryggere for husholdningene.
- Man har bedre råd, da kan man kjøpe mer og da hjelper det kanskje at været er dårlig. Da går man på kjøpesenteret i stedet for på stranden, sier DnB Nor-økonomen.
Bred oppgang
De fleste varegruppene hadde vekst fra juni til juli, viser den sesongjusterte volumindeksen for detaljhandelen. Butikkhandel med andre husholdningsvarer i spesialforretninger, slik som byggevarer, elektriske husholdningsapparater og møbler bidro mest til økningen. Detaljhandel med drivstoff til motorvogner hadde derimot en nedgang fra juni til juli i år, opplyser SSB i en melding mandag.
Varekonsumindeksen fra SSB viste en oppgang på 2,1 prosent i husholdningenes varekonsum fra juni til juli i år.
Kjøp av transportmidler, bensin og olje gikk samlet sett opp med 2,7 prosent fra juni til juli i år. Det er kjøp av transportmidler som bidrar til denne økningen.
Husholdningenes forbruk av mat- og drikkevarer og tobakk viste en økning på 1,4 prosent fra juni til juli, mens konsumet av elektrisitet og brensel hadde en nedgang på 4,8 prosent.
Rask renteoppgang?
Etter flere sterke nøkkeltall denne sommeren venter flere økonomer nå at Norges Bank vil sette opp renten tidligere enn ventet.
- Etter forrige ukes sterke arbeidsmarkedstall er vi alvorlig i tvil; kommer første renteøkning allerede i september? Dagens juli detaljhandel og kredittvekst vil gi oss ytterligere viktig informasjon, skrev sjefanalytiker Erik Bruce i morgenrapporten fra Nordea Markets før tallene ble kjent mandag.
Kredittveksten fortsatte nedgangen i juli: Fortsatt trangt lånemarked
I en oppdatering skriver makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken at dagens detaljhandelstall styrker troen på at Norges Bank vil heve renten på møtet i oktober, og samtidig øker sansynligheten for at renten heves allerede i september.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.