Fisk- og oppdretterkonsernet Lerøy Seafood Group leverer en solid topplinjevekst i første kvartal, der også driftsresultat før biomassejusteringer økte kraftig (se tabell).

- Produktene går inn over alt, det er veldig god spredning og godt moment, sier styreleder Helge Singelstad i Lerøy Seafood Group til DN.no.

Styrelederen, som har vært med konsernet i 18 år, ser et kraftig omslag i etterspørselen og en klar dreining mot fisk som en stadig viktigere proteinkilde.

Kraftig forbedring på driften
Før biomassejusteringer endte konsernets driftsresultatet på 446 millioner kroner, opp fra 255 millioner kroner i samme kvartal ifjor - en økning på nær 80 prosent. Resultatbedringen forklares med høyere volumer og bedre priser for selskapets hovedprodukter.

Kontraktsprisene på laks og ørret har vært lavere enn spotprisene i perioden. Litt over halvparten av fisken leveres på kontrakt, men er ventet å falle noe for året som helhet.

- Kontraktsprisene er markert høyere i 2011 enn i 2010. Det indikerer at selskapet kan oppnå gode priser i tiden fremover, skriver selskapet i sin kvartalsrapport.

Lerøy hadde en kontraktsandel på 53 prosent i første kvartal. Andelen ventes være mellom 40 og 50 prosent for helåret, ifølge konsersjef Henning Beltestad i Lerøy.

- Det er fortsatt et sterkt marked, og vi ser gode priser og veldig sterke etterspørsel, sa Beltestad på en presentasjon torsdag.

Positive utsikter
Lerøy mener utviklingen i verdensøkonomien og i etterspørselen etter konsernets produkter har blitt mer positive og mindre preget av frykt, tross større usikkerhet i makrobildet enn normalt.

Utviklingen i etterspørselen etter konsernets hovedprodukter, atlantisk laks og ørret, har vært svært positiv så langt i år.

- Det forventes en større vekst i det globale tilbudet de nærmeste årene enn hva vi har sett de to siste årene. Tilsvarende forventer vi en fortsatt god utvikling i den globale etterspørselen etter atlantisk laks, heter det i selskapets kvartalsrapport.

Venter bedre resultat for året som helhet
God etterspørsel og forventning om bedret produktivitet i konsernets produksjon, herunder bedret biologi, gjør styret positivt til konsernets utvikling.

- Styret forventer i dag et bedre resultat for konsernet i andre kvartal år 2011 enn det konsernet oppnådde i andre kvartal 2010 og tilsvarende for året som helhet, heter det i kvartalsrapporten.

Vil vokse
Lerøy står for omkring 17 prosent av den totale lakseeksporten fra Norge, og er verdens neste største lakseoppdretter.

I løpet av første kvartalt kjøpte konsernet 51 prosent av den finske fiskedistributøren Jokisen Eväät, som har en sterk posisjon i det finske markedet. Også andre markeder vurderes.

- Vi ser på muligheter i andre markeder. Ting tar tid, men det er viktig for oss å etablere oss i voksende markeder der vi ser potensial, sa Beltestad på en presentasjon torsdag.

Chile tilbake i USA
Eksporten av laks fra Chile vokser til USA. Ifølge tall fra Kontali Analyse ventes produksjonsvolumet fra Chile å stige med 45,6 prosent i år sammenlignet med fjoråret.

Foreløpig merker imidlertid Lerøy ikke noe til dette i Europa.

- USA ser vi at Chile er på vei inn igjen i, men vi møter ikke chilensk laks i Europa foreløpig, sa Beltestad.

Onsdag uttrykte konsernsjef Alf-Helge Aarskog i Marine Harvest bekymring for biomassen i Chile nettopp på grunn av den hurtige veksten, en bekymring Cermaq-sjef Geir Isaksen ikke deler.

Les også: Laksebroen fra Norge til USA kan fortsette lenge og - Uenig med Marine Harvest

Beltestad ønsker ikke å kaste seg inn debatten om kvaliteten på den chilenske biomassen.

- Vi ser at det er litt uenighet omkring Chile, men jeg tror vi skal forholde oss til de tallene som står her, sa Beltestad med henvisning til tallene fra Kontali.

Kontali anslår en produksjon fra Chile på 188.600 tonn i 2011.

- Vi er ingen Chile-ekspert, men vi følger jo volumene som kommer. Samtidig så tror vi at 188.000 tonn er toppen, så det er heller nedside i det anslaget. Dersom volumet blir som prognostisert nå, så tror jeg markedet takler dette på en grei måte, sier Beltestad til DN.no.

Den chilenske gjeninntreden ventes påvirke selskapets volum i USA.

- Vi ser en sterk reduksjon i volumene der borte, i år, men vi har fortsatt leveranser, sier Beltestad til DN.no.

Betaler halv milliard i utbytte
Styret i Lerøy Seafood Group har foreslått et utbytte på 10 kroner per aksje, omkring 546 millioner kroner.

Lerøy-aksjen er uendret til 172 kroner per aksje, omsatt for nær 2 millioner kroner.