Så er det altså mulig å rote bort offentlige penger selv gjennom trygge investeringer i kraftbransjen. Skandalen i Troms Kraft bør få politikere som helhjertet forsvarer offentlig eierskap i kraftselskaper, til å tenke igjennom saken en gang til.

Kraftinntekter har vært gode inntekter for mange kommuner og for staten. Kraftselskapene har levert solide utbytter. De pengene er kommet godt med til velferd og tjenester for innbyggerne. Kraftinntekter er blitt sett på som like evige som vannkraften selv.

Kraftinntekter er blitt sett på som like evige som vannkraften selv.

I den politiske debatten har de rødgrønne brukt historiene fra Trondheim og Oslo for å illustrere betydning av offentlig eierskap i kraftbransjen. Trondheim solgte sine kraftaksjer, og kommunen har siden gått glipp av en stor verdistigning og gode utbetalinger av utbytte. Et forslag i Oslo fra blant andre Høyre om å selge kommunens kraftaksjer, ble stemt ned. Det er i dag både Oslo Høyre og ikke minst byens innbyggere glade for.

Kraftaksjer har fått status omtrent som en offentlig gullbeholdning. Historien om Troms Kraft viser at fullt så enkelt er det ikke.

Selskapet eies av Troms fylkeskommune (60 prosent) og Tromsø kommune (40 prosent). Selskapets ulike investeringer og påfunn siden det ble etablert som aksjeselskap i 1998/99, har påført eierne og dermed innbyggerne et tap på over to milliarder kroner. Omfattende investeringer og kraftig økning av gjelden har ført selskapet ut i en finansiell krisesituasjon. Granskningsrapporten viser at Troms Kraft ikke klarte overgangen fra forvaltning til forretning.

Saken viser at heller ikke kraftaksjer er en trygg investering. Det kreves godt eierskap også. I granskningsrapporten pekes det på at det bare var Rødt-politikeren Jens Ingvald Olsen som stilte kritiske spørsmål til Troms Krafts lånefinansierte oppkjøp av kraftaksjer.

Rapporten viser også at pr-byrået First House ble hyret av selskapets ledelse for å påvirke selskapets eiere. Altså for å påvirke politikerne. Også det viser noe av det risikable med offentlig eierskap. Politiske motsetninger kan utnyttes og spilles på når strategi for et selskap skal velges.

Eierskap i vannkraften har gitt både staten og kommunene gode og sikre inntekter. Saken om Troms Kraft er en kraftig påminnelse om at det også kan gå riktig galt.

Les også på DN.no i dag: Sammenligner milliardhandel med kjøp av bil (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.