For fem store internasjonale banker som driver egenhandel kan det være snakk om omsetning som utgjør 13 milliarder dollar bare i 2011, eller rundt 76 milliarder kroner, i følge en analyse utarbeidet av JPMorgan, skriver Bloomberg News.

Meglerhuset JP Morgan har analysert Goldman Sachs, Morgan Stanley, Credit Suisse Group, UBS og Deutsche Bank AG. Analysen viser at Obamas forslag vil ramme Goldman Sachs mer enn de andre, og omsetning anslått til 27 milliarder kroner vil kunne forsvinne fra Goldman Sachs topplinje.

- Goldman Sachs er mest utsatt med sine direkteinvesteringer og høye giring, skriver analytikerne.

Det var igår president Obama annonserte forslaget om å begrense størrelsen på bankene og forby dem å drive egenhandel for kundenes penger. Motivet er å begrense risikoen for at man skal komme inn i en ny finanskrise i fremtiden.

Så langt finnes det fler spørsmål enn svar når det gjelder Obamas lovforslag.

Analytikere peker på at det vil være vanskelig å skille egenhandel fra den delen av bankens investeringsaktivitet som til enhver tid foregår for å sørge for avkastning på pengene banken forvalter. Dessuten tar bankene posisjoner i markedet som en naturlig del av sine market making-aktiviteter, påpeker flere.

Dessuten er det langt fra sikkert at lovforslaget vil få den nødvendige tilslutningen både i Representantenes hus og Senatet. Suppleringsvalget i Massachussets tidligere denne uken der en republikaner vant det ledige sentatssetet etter Ted Kennedy kan bidra til å hindre innføringen av Obamas forslag.

Les om Obamas plan her:

Obama angriper bankene

- Tvingende nødvendig (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.