Midt mellom sanddynene vel fire mil sør for hovedstaden Doha i Gulf-staten Qatar ligger Qatalum, som blir et av verdens største aluminiumsverk. Norsk Hydro eier halvparten av verket.

– Det er urovekkende at Hydros store satsing i utlandet nok skyldes at de norske rammebetingelsene ikke er gode nok til at de tør å satse hjemme, sier KrFs miljøpolitiske talskvinne Line Henriette Hjemdal.

Ved full produksjon på Qatalum skal det lages mer enn dobbelt så mye aluminium som ved det største norske verket, Hydro Aluminium i Sunndal. Men den norske aluminiumsindustrien sliter og kutter produksjonen. Hjemdal mener at den rødgrønne regjeringen må gi kraftkrevende industri langsiktige, gode energiavtaler. Også Senterpartiets finanspolitiske talsmann Per Olaf Lundteigen er bekymret for utflagging.

– Norsk ryggrad
– Etter den storslåtte åpningen av Qatalum bør vi sende like tunge delegasjoner rundt i Norge for å studere hvordan vi kan utvikle våre egne naturressurser slik at vi har noe å leve av i framtiden etter at olje- og gasseventyret er over, sier Lundteigen.

Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro er naturlig nok også opptatt av rammebetingelsene i Norge.

– Vi håper at vi kan utvikle norske aluminiumsverk videre, for vi ønsker fortsatt å ha norsk virksomhet som vår ryggrad. Men med usikre rammevilkår er det vanskelig å ta beslutninger om videre norsk satsing, sier han.

Brandtzæg legger til at dette ikke er en særnorsk problemstilling, men at aluminiumsverk i hele Europa sliter med de samme problemene.

– Arbeidsleirer
Kronprins Haakon og emiren av Qatar, Hamad bin Khalifa al-Thani, klipper snora og åpner mandag offisielt Qatalum. Norsk Hydro har ledet byggingen, men de fleste av de rundt 20.000 arbeiderne er asiatiske femmedarbeidere. Disse har ikke lov til å organisere seg og danne fagforeninger.

– Det er brudd på grunnleggende menneskerettigheter og en hån mot rettigheter norsk og internasjonal fagbevegelse har kjempet hardt for de siste 120 årene, sier rådgiver i Forum for utvikling og miljø, Gunhild Ørstavik.

Hun mener at staten som deleier i Norsk Hydro har et direkte ansvar for å fremme og overholde menneskerettighetene for å hindre overgrep og grov utbytting.

Per Olaf Lundteigen besøkte Qatalum under byggingen i desember 2008. Han ble rystet over boforholdene for de ansatte.

– Jeg sier ikke at gjestearbeiderne hadde det noe verre enn de andre gjestearbeiderne i Qatar, men de bodde i det jeg vil beskrive som arbeidsleirer, sier Sp-profilen.

Norsk Hydro-sjefen mener derimot at Qatalum har satt en ny og bedre standard for ansatte i Qatar.

Stiller krav
Nestleder i Fellesforbundet, Hans-Christian Gabrielsen, stiller krav til at Norsk Hydro og andre norske konsern som etablerer seg i utlandet, vurderer hvordan de kan følge opp og bidra til at de ansattes rettigheter blir ivaretatt på tross av landets lover.

– De norske bedriftene må utvikle nye modeller for samarbeid, blant annet gjennom dialog og forhandlinger lokalt, slik at bedriftene ikke opererer med en standard hjemme og en ute, sier han.

I tilknytning til verket Qatalum er det også bygget et stort gasskraftverk uten krav om CO2-rensing, som årlig vil slippe ut 4,7 millioner tonn CO2.

– Dette viser bare betydningen av å få en ny bindende klimaavtale, noe som dessverre ikke ble oppnådd i København i desember i fjor. Vi er helt avhengig av å få internasjonale spilleregler på plass for å unngå karbonlekkasje, sier Gabrielsen.

– Dobbeltmoralsk
Fremskrittspartiet mener regjeringen opptrer dobbeltmoralsk når den deltar med stor delegasjon på åpningen av Qatalum.

– Regjeringen ville forbudt tilsvarende prosjekt i Norge, men når Hydro bygger slikt i utlandet, sendes både statsråder og kronprinsen for å høste ære. Det er dobbeltmoralsk, sier Frps energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen.

Regjeringen har avvist Frps forslag om å endre CO2-rensekravene i Norge.

– Men mandag sitter han i Qatar og gleder seg over urensede kraftverk. Han bør ha dårlig samvittighet ovenfor industrien og kraftbrukere i Norge, sier Solvik-Olsen. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.