Aldri før har næringslivet solgt så mye selskapsgjeld i det norske markedet som i 2014. Drevet av knepne banker og nervøse aksjemarkeder, bidro dette til rekorden på 67 milliarder kroner, etter et knallsterkt 2013.

Den høye temperaturen fikk også kredittanalysesjef Pål Ringholm i Swedbank til å si at det var 100 år siden det var like gøy. Det var før sommeren og høstens oljeprisfall på over 40 prosent. Nå er den eneste gode nyheten at det snart er jul, påpeker han.

- Det kommer til å koste dyrt å hente penger i første del av neste år, sier Ringholm til Dagens Næringsliv.

En oljepris i fritt fall har sendt en kaldt gufs inn over et oljemurt Norge. Det har også snudd opp ned på argumentene på hvorfor vi er "annerledeslandet" i Europa.

- Mye lavere nivå

Nå rammes både kronekurs og oljerelaterte næringer av en kraftig oppbremsning i oljeinvesteringene det kommende året. Samtidig hersker det stor usikkerhet om utsiktene for 2016 og videre. Dermed vil også oljerelatert virksomhet finne det langt mer krevende å hente penger i obligasjonsmarkedet, spår Ringholm.

- Det blir et mye lavere nivå neste år, men et mye større antall, sier han.

Det er allerede tydelige tegn til oppbremsning. Mens investorene tidligere i år gladelig aksepterte 6-7 prosent rente for et høyrenteselskap med moderat risiko, kreves nå det dobbelte eller mer. Samtidig har flere selskaper mer enn nok å gjøre med å reforhandle eksisterende lånebetingelser.

- Den type møter vil vi se en del av neste år, sier Ringholm.

Svakt i seks måneder

Ringholm støttes av kredittanalytiker Alexander Jost i SEB Markets.

På kort sikt bidrar også massiv innløsning i en rekke obligasjonsfond til reprisingen, påpeker han. Det vil kunne fortsette inn godt inn i første kvartal når fondskundene får med seg hvordan det har gått i 2014, der enkelte obligasjonsfond også har tapt penger på investeringer som av mange oppfattes som trygge.

Jost venter ikke bedre tider før oljeprisen viser tegn til å stabilisere seg, og utenlandske investorer kommer på banen igjen.

- Det blir nok ikke god stemning før i andre halvår neste år, sier analytikeren til DN.

Flere forhandlinger

Nylig ba styret i oljeselskapet Noreco obligasjonseierne om å konvertere all gjeld til egenkapital. Oljeprisfallet har gjort selskapet ute av stand til å betale renter og avdrag, og kreditorene kan i praksis kreve selskapets oppløst og eiendelene solgt for å dekke mest mulig av sine krav.

Ofte er imidlertid begge parter tjent med å finne en alternativ løsning. Det gir långiverne stor makt, påpeker Ringholm. Han venter tiltakende gjeldsrestrukturering og forhandinger med obligasjonseierne fremover.

- Selskaper som er basert på en råvarepris samtidig som en høy gjeldsgrad, vil per definisjon være sårbar når råvareprisen korrigerer ned, sier han.

Får dobbelt opp

Det er imidlertid ikke bare prisen på råolje som har drevet oljerelatert virksomhet i uføre. Etter massiv kontrahering er det betydelig overkapasitet i riggmarkedet, der for første gang på mange år rigger legges i opplag. Det har blant annet ført til at John Fredriksen- og Seadrill-selskapet North Atlantic Drilling har rast i verdi på New York-børsen, mens rentene på selskapsgjelden i annenhåndsmarkedet har skutt i taket.

Morselskapet er intet unntak. Seadrill-aksjonærene har sett 60 prosent av verdiene eller nær 60 milliarder kroner forsvinne de siste tre månedene. Analysesjefen utdyper poenget.

- Det blir mindre investeringer og mindre aktivitet. Parallelt med det er det noen segmenter som uavhengig av oljeprisen har klart å bygge seg ihjel. Uansett om oljeprisen hopper opp i 90 dollar vil det fortsatt være tøft i rigg, sier Ringholm.

Må kjøpe seg tid

Løsningen er å få bukt med overkapasiteten. Men før det skjer, må oljeprisen opp og flere seismikkfartøy og rigger sendes i opplag i norske fjorder, ifølge analytikeren.

- Hvis det ikke skjer noe tilstrekkelig på kapasitet og etterspørsel vil det være enkelte selskaper som må gjøre noe på kapitalstrukturen. Noen må hente egenkapital, mens andre må gå i dialog med de som har lånt dem penger, gjøre endringer i betingelsene og kjøpe seg tid, eller en kombinasjon, sier Ringholm.

I en tid der risikopåslaget i obligasjonsmarkedet stedvis er doblet, skulle man tro at bankfinansiering igjen ville fremstå som mer attraktivt. Men når det kreves sikkerhet i mer enn 70 prosent av eiendelene, og verdiene synker, kan det være svært vanskelig å trekke opp mer bankgjeld, påpeker analytikeren.

Tynger hele markedet

Både Ringholm og Jost venter reprisingen i høyrentemarkedet å smitte over på prisingen av sikrere selskapsobligasjoner, såkalte "investment grade".

SEB-analytikeren tror imidlertid at påslaget vil være langt mindre blant solide selskaper enn økningen på 200-500 basispunkter man har sett i høyrentemarkedet, avhengig av sektor.

- De gode selskapene har allerede hentet penger i 2013 og i begynnelsen av 2014 til lave renter. Med mindre de trenger penger til en eller annen nyinvesteringer eller lignende, så vil de være avventende, sier Jost.

Les også:

  - Det er ordentlig krakk, det er mye verre enn 87-krakket

Asia i dag: Krangler om 15000 mrd. kroner

Oljefondet saksøker BP etter milliardtap  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.