Det norske høyrentemarkedet er preget av lav aktivitet i primærmarkedet, og det er usikkert om markedet vil ta seg opp før sommeren.
-Markedet er i en slags konsolideringsfase. Normalt sett åpner en av de mer solide aktørene markedet igjen etter at det har vært stengt en liten periode, sier kredittanalytiker Jonas Shum i Swedbank til TDN Finans.
Med solid aktør mener Shum et selskap med BB-vurdering. Stolt Nielsens emisjon før påske kunne vært en slik åpner, men påskeferien forsinket effekten, sier han.
Kredittanalytiker Lars Kirkeby i Nordea Markets mener Stolt-Nilsens obligasjon er et eksempel på at det er muligheter i markedet, men legger til at det er en mismatch mellom hva investorene venter i avkastning og hva selskapene er villig til å betale.
- Det ser ikke ut som det blir så veldig mye aktivitet på denne siden av sommeren, sier Kirkeby.
Shum venter derimot at markedet vil åpne igjen og at det kommer nye utstedelser før sommeren. Han tror markedet da vil bli drevet av selskaper utenom olje- og gassektoren som shipping og industri.
Lavere aktivitet i annenhåndsmarkedet
Aktiviteten i annenhåndsmarkedet er også lavere enn i fjor, men Shum synes sentimentet generelt er godt.
- Selv om veldig mange av de eksisterende obligasjonene knyttet til olje og gass handler en del under pålydende på grunn av usikkerhet rundt utsiktene, er sentimentet generelt godt i annenhåndsmarkedet, sier Shum og viser til utviklingen i europeiske kredittindekser.
Kirkeby viser til at en del sektorer handles på svært høye marginer i annenhåndsmarkedet, særlig rigg og seismikk. Begge analytikerne er enig i at seismikksektoren er mest utsatt på grunn av korte kontrakter.
- Annenhåndsprisingen for seismikkobligasjoner har falt mye og sektoren har blitt rammet hardest sammen med de minste lete- og produksjonsselskapene, sier Shum.
Polarcus sine usikrede obligasjoner handler til rundt 30 prosent av pålydende, mens midtpunktet til Dolphin Geophysical obligasjoner er 77,5 prosent.
Shum viser også til at supplyselskapet Farstads obligasjoner handler på rundt 90 prosent av pålydende og kredittpåslaget er 8-900 punkter mot den opprinnelige marginen på 3-400 punkter.
De lengste Seadrill-obligasjonene handles også til rundt 70 prosent av pålydende, ifølge Shum.
Nordea Credit Research gjentar sin kredittvurdering av Yara International på BBB+, med stabile utsikter. De vurderer at selskapet en tilfredsstillende forretningsrisikoprofil og en moderat finansiell risiko.
«Yara drar fordeler fra en ledende markedsposisjon, diversifiserte virksomheter og en svært sunn kredittprofil», skriver Nordea.
De mener selskapet fortsatt har sterk kredittprofil, til tross for at Yaras nettogjeld økte fra 5,6 til 15,7 milliarder kroner i 2014, blant annet som følge av oppkjøp. Netto gjeld til ebitda var 1,0x og FFO til total gjeld var 75 prosent i 2014, mot 0,5x og 127 prosent i 2013.
Liten endring i høyrente
DNB Markets totalavkastningsindeks for det norske high-yield-markedet var på 102,33 poeng fredag, og er lite endret i april.
Indeksen inneholder alle papirer i kroner og i dollar i det norske markedet, som ved inngangen av måneden har over 300 millioner (eller tilsvarende i USD) utestående og mer enn ett års gjenværende løpetid. Indeksen er hedget og bruker en valutaswap for å sikre valutarisikoen i porteføljen.
Markits Itraxx-indeks for Europa var på 244,88 poeng mandag ettermiddag og indeksen har falt fra 259,75 poeng ved starten av april. Indeksen består av CDSer fra 75 høyrente selskaper uten investeringsvurdering. En oppgang i indeksen indikerer økt oppfattet risiko i markedet, typisk reflektert som en økning i rentepåslagene.
Les også:
Dollar-rallyet: - Verden blir delt inn i vinnere og tapere
Oljeselskap kutter 35 fast ansatte
- 2015 vil bli vanskelig, 2016 kan bli enda mer krevende (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.