Analytikere venter at Statoils kredittvurdering vil bli nedgradert sammen med flere andre store oljeselskaper fremover. Dette er priset inn i kredittmarkedet, og utslagene vil være begrenset.

Kredittvurderingsbyrået Moody's har satt Statoils kredittvurdering til under vurdering, sammen med blant andre Total, og har samtidig nedjustert sine oljeprisanslag. Standard & Poor's nedjusterte utsiktene til Statoils kredittvurdering til negative fra stabile i oktober, og nedjusterte denne uken sine oljeprisanslag ytterligere.

Kredittanalytiker Øystein Bogfjellmo i SEB viser til at kredittpåslaget til Statoils 5-års CDS har gått betydelig ut siden nyttår, rundt 60 basispunkter. Han mener at markedet nå priser inn en nedgradering.

- Hvis de blir nedgradert til AA- eller A+ tror jeg ikke det vil få så store markedsutslag, fordi markedet allerede forventer at det skal skje. Den lave oljeprisen og den uendrede utbyttepolitikken er viktige markedssignaler for øyeblikket, sier Bogfjellmo til TDN Finans.

Aksjeanalytiker Torbjørn Håland i Fearnley Securities er ikke overrasket over Moody's melding, og viser til S&Ps beslutning i oktober. Håland tror flere store oljeselskaper kan bli nedgradert fremover, hvis oljeprisen holder seg på disse nivåene. Sjef for kredittanalyse Lars Kirkeby i Nordea Markets sier også at Moody's beslutning var forventet.

- Det er bare å forvente at kredittvurderingen til Statoil blir tatt ned et hakk av ratingbyråene. Effekten på Statoil er ikke dramatisk, men det betyr litt høyere rentekostnader neste gang de skal ut i markedet og ta opp ny obligasjonsgjeld, sier Kirkeby til TDN Finans.

Kirkeby sier at Statoil har et finansieringsbehov i år hvis de ikke legger om utbyttepolitikken.

- Hvis de ikke gjør det må de gjeldsfinansiere utbyttet, fordi de ikke har tilstrekkelig kontantstrøm fra driften, sier Kirkeby.

Håland i Fearnleys mener at Statoil har en sterk nok balanse til å opprettholde utbyttet gjennom 2016 med den likviditetssituasjonen de har, og tilgangen på kapital de har i markedet.

 -Usikkerheten er knyttet til hvor høy gjeldsgraden blir etter hvert, sier Håland til TDN Finans.

Bogfjellmo i SEB viser også til at Statoil har holdt fast ved utbyttepolitikken, og at dette er kredittnegativt siden de ikke er selvfinansiert. Statoil har en ambisjon om at netto gjeld ikke skal overstige 30 prosent av sysselsatt kapital, men har sagt at denne grensen ikke er «hellig»..

- Basert på våre estimater vil de bryte 30 prosent-terskelen på netto gjeld til sysselsatt kapital i 2016, men jeg tror ikke de tar det så kritisk. De har uttalt ganske bastant at deres målsetning er å ha en single A-rating, sier Bogfjellmo.

- Da forstår jeg det slik at de er villig til å prioritere utbyttet, og kanskje en nedgradering, og at de komfortable så lenge de er over en single A-rating, fortsetter Bogfjellmo.

Håland mener at utbyttet vil bli en strategisk avgjørelse.

- Vi ser at stort sett alle de store oljeselskapene prioriterer dette først. Statoil ønsker ikke å være de første som kutter, men sammen med flere av de andre vil de komme under press dersom man ikke ser at oljeprisen begynner å komme opp igjen i løpet av året, sier Håland.

Håland tror ikke at Statoil vil kutte i utbytte på kapitalmarkedsdagen i februar basert på hva de har kommunisert.

- Men det vil fortsatt være et diskusjonstema, sier Håland.

SEB har tidligere estimert at Statoil vil ha et finansieringsbehov på rundt 40 milliarder kroner i 2016 etter utbytte dersom endringen i kontantbeholdningen skal gå i null. Bogfjellmo presiserer at dette anslaget ble gjort med høyere oljeprisforventninger enn det er nå.

Les også: Moody's vurderer nedgradering av Statoil

Oljeservicegigant kutter 10.000 stillinger

Investorlegende advarer: Kollaps i Europa, hard landing i Kina og krise i Russland
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: - I tider som dette at man blir satt på prøve
- I tider som dette at man blir satt på prøve
Det blir litt roping ved meglerbordet, erkjenner aksjesjef Marius Aaserud i Handelsbanken Capital Markets.
00:57
Publisert: