Ifølge et dokument Financial Times har fått tilgang til, krever europeiske kreditorland 38 spesifikke endringer i Hellas’ skatte-, utgifts- og lønnspolitikk innen slutten av måneden, ifølge Financial Times fredag.
I et tredelt notat på 90 sider blir reformene lagt frem som Hellas måtte godta for å få den siste støttepakken.
Fra overliggende til mikroendringer
Reformene strekker seg fra juridiske prosedyrer, sentralisering av helseforsikring og til fullførelsen av et nøyaktig landregister.
Det går videre ned på mikronivå, som å investere i et nytt datasystem for skatteinnhenting, endre måten resepter for medisiner håndteres til hvilket minimumsnivå av oljelagre landet skal ha.
- Programmet er mye mer ambisiøst enn økonomisk reform. Dette er nasjonsbygging, sier analytiker Mujtaba Rahman i Eurasia Group.
Må godkjenne liste
De aller viktigste punktene er på en tisider lang liste som må godkjennes før onsdag for at finansministrende i EU skal gi den endelige godkjennelsen av en ny støttepakke på et krisemøte planlagt torsdag.
Kun en håndfull av tiltakene som er listet er allerede blitt godkjent eller er i prosessen med å bli implementert, inkludert pensjonsreduksjon på 300 millioner euro og 325 millioner euro i øvrige utgiftskutt.
De andre reformene er gruppert i seks kategorier, selv om de fleste endringene faller under utgiftskutt, bankreguleringer og økonomiske reformer.
Må redusere legemiddelbruk
Noen av tiltakene som må gjøres de neste syv dagene er å redusere statlige utgifter til legemidler med 1,1 milliarder euro, gjennomføre 75 fullskala revisjoner, og 225 merverdiavgiftsrevisjoner for store skattebetalere samt å liberalisere yrker for skjønnhetssalonger, tour guiding og helsesentre.
Rahman spekulerer i om skalaen og hurtigheten som det kreves for reformene kan være fordi europeiske kreditorland ønsker å utsette en gresk konkurs til neste år.
- Selv om man forstår det politiske imperativet, er programmet dømt til å feile på mange av målene, som er umulig å oppnå, sier han.
Les også:
Euroen faller tilbake
Slik er Hellas' avtale med private långivere
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.