Italias statsminister Silvio Berlusconi er godt vant med at politikere og velgere krever hans avgang. Hittil er han kommet seg helskinnet gjennom en maraton av rettssaker og politiske kriser.

Men ifølge politiske eksperter kan Berlusconi nå bli tvunget til å gå. Kanskje allerede under en avstemning i nasjonalforsamlingen tirsdag.

– Denne gangen er det virkelig en reell sjanse for at han må gå av. Han balanserer på en knivsegg og jeg er ganske sikker på at han taper avstemningen tirsdag, sier sjefredaktør for nettavisen Linkiesta, Jacopo Barrigazzi, til NTB.

Lånerenta er snart på et nivå landet ikke håndterer fordi finansmarkedene ikke har tillit til Berlusconi.

Til USA

I den italienske befolkningen er oppslutningen om Berlusconi nå på rekordlave 22 prosent.

– Jeg holder nesten ikke ut ventetiden til januar, når vi flytter til USA, sier romeren Martino Mazzonis (43).

NTB møter Martino og kjæresten Tania i et svært så skiftende novembervær i nærheten av turiststrømmen rundt Pantheon.

– Stemningen i Italia har vært dårlig i mange år. Men nå har den eksplodert. Alle er sinte på politikerne og snakker om den politiske krisen, sier Martino, som nylig mistet jobben i avisa l'Unità.

Sprettball

Spenningen i Italia er nå knyttet til at statsminister Berlusconi har mistet flertallet i parlamentet. Flere av hans partifeller har hoppet av regjeringskoalisjonen og truer med å stemme mot under voteringen tirsdag.

Men Berlusconi har hatt en egen evne til å få opprørske partifeller til å vende tilbake. Den omstridte statsministeren har vunnet over 50 tillitsvoteringer de siste tre årene.

– Med Berlusconi er som vanlig ingenting sikkert. Han er som en gummiball som alltid spretter tilbake, sier Barrigazzi.

Og som tidligere er alternativet til Berlusconi uklart. Hva som skjer i dagene og ukene fremover, er derfor svært usikkert.

Teknokratregjering

Financial Times trekker opp fire mulige scenarier. Drømmescenariet stadig flere ønsker seg, er at Berlusconi går av, og at det dannes en overgangsregjering med teknokrater. Den skal gjennomføre de tøffe reformene som må til for å få Italia ut av krisen, uten å bekymre seg for ikke å bli gjenvalgt i et nyvalg.

– Poenget er at alle eller ingen tar ansvaret. Ved en storkoalisjon deler alle ansvaret, mens ved en teknokratregjering kan de politiske partiene distansere seg fra reformene, og ikke bli straffet av velgerne, sier Barrigazzi til NTB.

Tidligere EU-kommissær Mario Monti nevnes som mulig leder av en såkalt teknokratregjering. Men det er tvilsomt om det blir enighet om en slik midlertidig regjering.

Marerittscenarioet er ifølge Financial Times at Berlusconi blir sittende uten evne og støtte til å gjennomføre reformene som må til.

– Må gå av

Et annet alternativ er altså at han tvinges til å gå, men uten at opposisjonen klarer å danne en styringsdyktig regjeringskoalisjon. Nest beste løsning for landet skal ifølge Financial Times være at Berlusconi får gjennomført reformene mot å overlate makten til sin høyre hånd Gianni Letta, som så danner en bredere koalisjon.

– Vi har blitt ydmyket så mange ganger de siste årene. Denne regjeringen har ingen troverdighet, sier Mazzonis.

– Det beste er om Berlusconi går av og en overgangsregjering gjennomfører reformene, men det må være reformer som er omfattende nok, understreker han.

Ingen troverdighet

Kritikerne mener at Berlusconi har brakt skam over Italia etter at han måtte stå skolerett både på EU-toppmøtet i Brussel nylig og på G20-møtet i Cannes før helgen. Berlusconi får gjennomgå for ikke å gjennomføre økonomiske reformer og kutt i statsgjelden.

Italias største problem er mangel på troverdighet, ifølge IMF-sjef Christine Lagarde. Hun har nå fått klarsignal fra Berlusconi til å sende inspektører til Italia for å kontrollere reformarbeidet.

Internasjonale ledere er svært bekymret over at rentene stiger, til tross for Den europeiske sentralbankens støttekjøp av gjeldspapirer. Den store frykten er at gjeldskrisen i Hellas skal spre seg til Italia og Spania.

Fakta om Italias økonomi
* Italias økonomi er nesten tre ganger så stor som Hellas', Irlands og Portugals til sammen. Statsgjelda er fem ganger så stor som den greske

* Veksten i Italia har lenge ligget under snittet i Europa. Statsgjelda nærmer seg 2.000 milliarder euro, 15.451 milliarder norske kroner, (120 prosent av BNP)

* Silvio Berlusconi har lovet innstrammingsreformer, men har ikke fått med seg regjeringen. EU anser reformforslagene som utilstrekkelige

* Berlusconi måtte på G20-møtet før helgen godta at inspektører fra IMF hver fjerde måned kontrollerer at lovede tiltak faktisk gjennomføres

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.