Det anspente forholdet mellom Russland og Tyrkia har nådd nye høyder. De to stormaktene er involvert i en krass ordkrig, og bomber hverandres allierte i Syria og Irak.

Det fører til at kampen mot terrorgruppen som kaller seg IS ikke prioriteres.

- Det er absolutt en alvorlig situasjon vi ser mellom Russland og Tyrkia nå. Syria har blitt en arena for stormaktsspillet der ulike stormakter har ulike sider de støtter, sier Russland-forsker Julie Wilhelmsen ved Norsk Utenrikspolitisk institutt. Hun følger situasjonen i Syria tett, og har i flere år forsket på radikalisering av islam i regionen. 

Julie Wilhelmsen, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI). Foto: Melisa Fajkovic
Julie Wilhelmsen, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI). Foto: Melisa Fajkovic (Foto: Dagens Næringsliv)

Stormaktskonflikter

Å sørge for at Russland ikke spiller en stor rolle i regionen og å forhindre at kurderne skal vokse seg sterkere er ifølge henne en større prioritet for Tyrkia enn å bekjempe IS.

- Den felles interessen i å få bukt med IS er ikke lenger prioritert over landets andre interesser. For Tyrkia ser det ut som det er viktigere at Russland ikke spiller en stor rolle og at kurderne ikke skal vokse seg sterkere. Kampen mot IS kommer i tredje rekke, sier hun.

Russlands hovedprioritet er derimot å støtte den syriske presidenten Bashar al-Assad. Russland støtter også opp under Tyrkias erkefiender - kurderne - i Syria og Irak.

Forholdet mellom Russland og Tyrkia har blitt stadig mer anstrengt etter at det tyrkiske militæret skjøt ned et russisk jagerfly som skal ha fløyet inn i tyrkisk luftrom. Russiske myndigheter avviser at flyet over den tyrkiske grensen.

Ordkrigen mellom de to landene har tatt seg dramatisk opp den siste tiden. Russiske myndigheter anklager denne uken Tyrkia for å hjelpe IS i Syria, mens på sin side Tyrkia hevder at Russland selv opptrer som en terroristorganisasjon i landet.

BAKGRUNN: 

Advarer mot «blodbad»

Tirsdag kom det frem at Tyrkia ønsker en bakkeoperasjon i Syria, og en tyrkisk tjenestemann sa ifølge NTB at «uten en bakkeoperasjon er det umulig å stanse denne krigen».

Utspillet kommer etter at russiske styrker har fortsatt luftangrepene mot mål i Syria til tross for at internasjonale aktører er blitt enige om å trappe ned volden og innføre våpenhvile.

USA og en rekke vestlgie allierte støtter sammen med Russland kurdernes kamp i Syria, mens Tyrkia ser på dem som fiender.

I en tale til lokale politikere sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan forrige uke at USA risikerer å skape et «blodbad» dersom de ikke støtter Tyrkias kamp mot kurderne, som i mange år har kjempet for mer selvstendighet i landet og regionen forøvrig.

Vil stå opp mot USA

- Hvis du ser det fra russisk side er det også et hierarki av ulike interesser som driver landets krigføring i Irak og Syria, sier Wilhelmsen.

Øverst på denne listen er å vise styrke overfor USA.

- Det viktigste for Russland er å si at en verden dominert av USA, og hvor USA kan bryte folkeretten og avsette regimer i suverene stater, ikke er akseptabelt for Russland. Russlands bombeangrep i regionen er i første omgang rettet mot å styrke staten, samme hvor brutalt og dårlig den behandler folket, sier hun.

Likevel er kampen mot IS også viktig for Putin og Russland, ettersom russiske muslimer kjemper på IS' i regionen. I en tale til folket tidligere i år sa Putin at han ønsker å bombe russere som kjemper i Syria og Irak, «slik at de ikke kommer tilbake».

Ulike anslag tilsier at det er flere tusen russere som kjemper for IS i Syria og Irak. Russiske myndigheter hevder selv det er «noen få tusen» russiske IS-soldater, mens Wilhelmsen hevder på sin side at russiske forskningsmiljøer anslår de reelle tallene til nærmere 8.000.

- Russland har også en sterk interesse i å ramme IS. Radikaliseringen av russiske muslimer, både i Tsjetsjenia og andre områder er den største interne sikkerhetstrusselen mot Russland fremover, sier Wilhelmsen.

Les mer:

Norskutviklet app til topps i USA - takket være Kanye West

Trøbbel i vente for sniktitterne dnPlus

Arve Juritzen tapte rettssak - må betale 6,5 millioner

Se det vanvittige kaoset under Vinmonopolets årlige Burgund-slipp:

- Det er mann mot mann, sier Bjørn Håvard Larsen, som sov på gaten i fem netter for å komme først i køen og sikre seg den edleste flasken.

Sov fem netter på gaten for å sikre seg fjorårets dyreste vinflaske
- Det er mann mot mann, sier Bjørn Håvard Larsen, som sov i kø på gaten i fem netter for den edleste flasken. Kan du gjette prisen?
01:44
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.