– Haha! Så utrolig morsomt! roper debutforfatter og tidligere politiinspektør Hanne Kristin Rohde når DN forteller henne at «Mørke hjerter» er den tredje mest solgte norske kriminalromanen utgitt i 2014.
Rohde har snart solgt 19.000 eksemplarer av debuten, og sitter allerede fem måneder etter lanseringen igjen med over én million kroner i inntekter når forlaget har fått sitt.
– Det er Jo Nesbø, og så er det alle oss andre. Både i Norge og Europa, sier forfatterkollega Tom Egeland.
Egeland er ingen lettvekter innen boksalg. Krimmen «Den 13. disippel» ble lansert 6. mai i år og har allerede prestert å selge ut nesten hele førsteopplaget på 50.000 eksemplarer. Ifølge DNs regnestykke gir det Egeland royalty-inntekter på rundt 2,9 millioner kroner på bare to måneder.
Likevel har han rett i at det er en klasseforskjell mellom Jo Nesbø og resten av feltet: Nesbøs «Sønnen» ble lansert 19. mars med et svimlende opplag på hele 190.000 eksemplarer bare i Norge. Nesbø selv sitter igjen med over 11 millioner kroner i royalties kun for det norske salget av sin nyeste kriminalroman. I tillegg topper han bestselgerlistene i mange andre land i Europa. Forlaget hans, Aschehoug, kan glede seg over 20 millioner kroner i inntekter for salget av «Sønnen» i Norge, det før boken er lansert i pocket.
Lykkelig debutant
Rohde er snart ferdig med oppfølgeren til «Mørke hjerter» og har begynt såvidt på bok tre om heltinnen Wilma Lind.
– Jeg liker å sette meg skikkelig hårete mål, så jeg har sagt at om 10–15 år så skal Wilma Lind være den nye James Bond, sier Rohde.
Etter 30 år som profilert politiinspektør i Oslo politidistrikt jobber Rohde nå som foredragsholder og forfatter på heltid.
– Det er lett å skrive når du føler at du har en historie som du virkelig vil fortelle. Samtidig føler jeg at boken har truffet de som leser den. Det er i alle fall de tilbakemeldingene jeg har fått på gaten og på Twitter, sier Hanne Kristin Rohde.
Rød Ferrari
Tom Egeland har skrevet flere bestselgere tidligere, men gleder seg stort over at det han mener er en litt utradisjonell krim har solgt så godt.
– Teologi og religionshistorie er jo ikke så sexy i seg selv. Derfor synes jeg det er flott at denne boken virkelig har slått an. Jeg blir veldig ydmyk og glad over at folk kjøper så mange av bøkene mine, sier Tom Egeland.
Thrillerforfatteren var på vei til hytta da DN fikk tak i ham.
– Jeg skal jekke meg en pils når jeg kommer frem, men ellers tror jeg ikke det blir noen stor feiring, sier Egeland som likevel har feiret litt tidligere.
– Ja, jeg eier en rød Ferrari. Jeg er en enkel gutt fra Groruddalen som setter stor pris på den suksessen jeg har fått, sier han.
Nesbø, Egeland og Rohde blir millionærer på bøkene sine, men tilhører eliten av norske forfattere, noe Egeland mener det er svært viktig å poengtere.
– Det finnes vel omtrent tusen aktive forfattere i Norge. De fleste tjener mindre enn 200.000 kroner på én bok, og den bruker de gjerne tre år eller mer på å skrive, sier Egeland som også er styremedlem i Forfatterforeningen.
Bena på jorden
Rohde har foreløpig bena godt plantet på jorden selv om suksessen allerede er et faktum.
– Nå føler jeg meg utrolig kjerring, men jeg setter alle pengene på sparekontoen. Så får vi se hvordan jeg skal slå ut håret senere.
– Din krimkollega Tom Egeland har investert i en rød Ferrari.
– Har han det? Det er jo helt rått! Jeg eide en laptop med et Ferrari-klistremerke på som jeg bar med meg som et kosedyr i over seks år. Jeg kommer nok ikke til å bruke pengene mine på en sportsbil, men hvis jeg skulle, da hadde det definitivt blitt en rød Ferrari.
Det lyktes ikke DN å få en kommentar fra Jo Nesbø eller agenten hans.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.