Forretningsmannen Sajjad Hussain ble lørdag pågrepet av politiet på Gardermoen da han var på vei ut av landet, ifølge Dagbladet. Han er sjef for den skandaleomsuste dagligvarekjeden Lime Minipris.

Det er ennå ikke kjent hvilken del av Hussains forretningsvirksomhet som er grunnlaget for politiets siktelse.

Det er ikke første gang Hussain har vært ute i hardt vær.

I tillegg til en rekke skattesaker knyttet til hans forretningsvirksomhet, fant Arbeidstilsynet i fjor sommer flere mangler og mulige brudd på arbeidsmiljøloven i butikkjeden Lime Minipris.

- Det jeg kan si om vårt arbeid med Lime-kjeden er at vi var på tilsyn, og alle påleggene vi ga har etter hvert blitt lukket. De har oppfylt påleggene vi ila kjeden, sier innsatsleder Erik Beck i Arbeidstilsynet.

Var ikke i kontakt med sjefen

Hussain er nå pågrepet og siktet for menneskehandel av politiet. Arbeidstilsynet fant likevel ingen tegn til menneskehandel under sine kontroller i fjor sommer, og har ikke hatt noe kontakt med politiet i forbindelse med Lime-sjefen eller kjeden i sin helhet. Arbeidstilsynet var aldri i direkte kontakt med Hussain:

- Lime er en franchise-kjede, og vi har dermed vært i kontakt med daglig leder av den enkelte butikk i våre kontroller, og ikke sjefen for kjeden, forklarer Beck.

- Så dere tegn til menneskehandel da dere var ute på tilsyn i Lime-kjeden?

- Vi sjekket utvalgte temaer fra Arbeidsmiljøloven med forskrift og ba om all nødvendig informasjon vi ønsket. Det er riktig at lav lønn kan overlappe litt med området vi dekket. Når vi er ute på tilsyn er det kun våre lovhjemler som er lagt til grunn, og vi kan ikke undersøke saker som går utover brudd på arbeidsmiljøloven. Jo flere og massive brudd på våre lover og forskrifter vil forsterke inntrykket av arbeidsmiljøkriminalitet. Menneskehandel omfattes ikke av det regelverket Arbeidstilsynet kontrollerer, sier Beck.

I flere tilfeller fant Arbeidstilsynet at ufaglærte arbeidere jobbet lange dager alene i butikker, uten arbeidsgiver til stede. Verken arbeidskontrakter, arbeidsplaner, opplæring av ansatte eller oversikter over arbeidstid var tilfredsstillende dokumentert. Tilsynet fant ingen grunn til å melde fra til politiet, og fant heller ingen tegn til menneskehandel i kjeden. Siktelsen mot Hussain skal gjelde lav lønn til arbeidere.

- Minstelønn er ikke et allmenngjort område i butikkbransjen, slik det for eksempel er i bygg og renhold. Det finnes ikke krav på minstelønn i dagligvarebransjen, forklarer Beck.

Uenige om sosial dumping

- De ansatte kan bli kasteballer, og det er de ansatte vi bekymrer oss for. Dette dreier seg om sosial dumping, sa Beck den gang.

Tilsynet ble ført i 12 butikker i kjeden over hele Oslo. Arbeidstilsynet fant ingen eller i beste fall manglende dokumentasjon på flere punkter.

- Jeg skjønner ikke uttalelsene til Arbeidstilsynet. Jeg har ikke opplevd noen bekymringsverdige forhold blant mine ansatte, og jeg kjenner meg ikke igjen i mistankene om sosial dumping, forsvarte Hussain overfor DN da saken ble kjent.

Opplysninger fra Pakistan

Den direkte foranledningen til pågripelsen skal etter det DN kjenner til ha vært nye opplysninger fra Pakistan. Disse opplysningene skal ha dannet grunnlaget for siktelsen, som er for grov menneskehandel. Hussains forsvarer, advokat John Christian Elden opplyser at klienten har forstått det som at saken dreier seg om lønnsvilkår.

Elden sier til DN mandag kveld at det er en tidligere ansatt som har gitt opplysninger fra Pakistan.

- Jeg er kjent med at det er en tidligere ansatt som har reist til Pakistan som har fremsatt påstander om dårlige arbeidsforhold, uten at det blir noe mer sannhet over siktelsen av den grunn, skriver Elden i en melding til DN.

Politiadvokat Ina Grande Jahre i Romerrike politidistrikt ønsker ikke å kommentere saken utover at hun bekrefter at politiet har pågrepet en person som er siktet for grov menneskehandel.

Pågrepet og fengslet

Mandag ble 37-åringen framstilt for varetektsfengsling.

- Den pågrepne er vareteksfengslet i fire uker, med fire uker med brev-, besøks- og medieforbud. To av ukene i full isolasjon, på grunn av stor fare for bevisforspillelse, sier Jahre.

Hussain driver en rekke forretninger, der hovedvirksomheten er dagligvare-kjeden Lime Minipris, som tidligere var en del av Joker-kjeden. Der er Hussain eneeier.

I følge virksomhetsdatabasen Bizweb er han også deleier eiendomsselskapet Global Property AS, Kolonial Grossisten AS, konsulentfirmaet Pro-Nordic AS og Trs Skadedyrkontroll AS, der Hussein er eneeier.

Les også på DN.no:

Vedder 13 milliarder på aksjenedgang

Sender ut tilbud, belaster for manglende respons

Eiere av sjekke-app kjøper mobbenettsted  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.