Den tidligere Thule Drilling-styrelederen er tiltalt for utroskap. I Oslo tingrett onsdag fortalte Olav at han ble advart av ukjente mennesker, om å holde seg unna konkursbehandlingen i Thule Drilling. Det skjedde en måned før han ble arrestert av Økokrim sommeren 2011.
- Jeg var på tur med min hund i Nordmarka, en mann og en dame stopper og later som de er interessert i hunden. Så sier de at det er til mitt eget beste å la konkursen i Thule Drilling og bobehandlingen ligge nå, før de klappet hunden og gikk sin vei. Jeg fikk aldri vite hvem de var, sa Olav under sin forklaring i Oslo tingrett.
Olav spurte i retten om årsaken til at han ble oppfattet som brysom var at han brydde seg om hele kreditor- og aksjonærfellesskapet, ikke bare de største interessentene.
- Øvrevoll med dølagampen
Og la til:
- Jeg oppfattet dette som en klar advarsel om at det kan gå meg ille. En måned senere banker Økokrim på døren, jeg blir arrestert og kastet på glattcelle.
58-åringen er tidligere styreleder i riggselskapet Thule Drilling. Nå står Olav tiltalt for grov økonomisk utroskap mot riggselskapet som gikk konkurs høsten 2010. Kreditorene krever over 2,5 milliarder kroner etter kollapsen. Olav nekter straffskyld ut fra tiltalen.
- Som å stille på Øvrevoll med dølagampen og hundre meter i tillegg og tro man skal nå frem. Slik oppleves dette, sa Hans Eirik Olav da han startet sin forklaring i straffesaken Økokrim har reist mot ham.
- Bak lås og slå
- Jeg føler min menneskerettigheter er krenket i denne saken. Her er jeg blitt nektet innsyn i dokumenter hos bostyrer i tre og et halvt år, deretter fikk jeg lov og deretter ikke lov til å lese gjennom de relevante dokumentene likevel. I over ett år pågikk det en prosess i Sveits jeg ikke visste noe om. Det vil si hemmelig rettergang i min bok. Jeg har sett dokumenter som tyder på at Økokrim har vært der nede, men jeg får ikke innsyn. Det er bestemt av påtalemyndigheten som er etterforsker, og som sammen med bostyrer som har anmeldt meg, vil ha meg bak lås og slå, sa Hans Eirik Olav i retten.
Førstestatsadvokat Elisabeth Harbo-Lervik i Økokrim fortalte at det ikke er Olav som er etterforsket i Sveits men en amerikaner som Økokrim mener har mottatt en halv million dollar av til sammen seks millioner dollar, 32 millioner kroner, som Hans Eirik Olav står tiltalt for å ha overført fra Thule Drilling i 2008.
- Bare tapere i Thule
5,5 millioner dollar ble ifølge tiltalen overført til selskapet Strategic Alliances Corporation, hvis eierskap ikke er avklart og Økokrim mener det ikke var rettslig grunn for noen av overføringene. Harbo-Lervik opplyste at det er sveitsiske myndigheter som etterforsker amerikaneren.
Forsvarer John Christian Elden presiserte at det ikke er Thule-dokumenter Olav ikke har hatt tilgang til, men dokumenter i boets konkursbehandling.
- Hvis dere hadde kunne snakket med min familie, venner og kolleger, så ville de sagt at jeg er et menneske med høy integritet og at min rettferdighetssans går litt for langt. Det sies at seierherren skriver historien, men i Thule er det bare tapere, sa Olav.
Ødelagt av verftet
Thule kunne blitt et fantastisk eventyr, men ble ødelagt av verftet QGM og grådige amerikanske bondholders, understreket Hans Eirik Olav.
- Thule-historien dreier seg om grådighet, man klarte ikke snakke sammen og finne fornuftige løsninger og det er i grunn derfor jeg står her i dag, sa Olav i Oslo tingrett.
Han er også tiltalt for brudd på merverdiavgiftsloven, aksjeloven, bokføringsloven og ligningsloven i forbindelse med et annet selskap der han var styreleder og daglig leder.
- Olavs behov for å komme med slike karakteristika har jeg ingen kommentarer til. Boet har anmeldt en overføring seks millioner dollar vi ikke fikk noen god forklaring på. Politiet har hatt en omfattende etterforskning og tok ut tiltale, sier bostyrer Erik Sandtrø i advokatselskapet Ro Sommernes.
Han skal vitne i saken, og finner det ikke riktig å kommentere den nå. Sandtrø overtok som bostyrer i 2012.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.