Politiet følger 11 kriminelle nettverk i Oslo med mistanke om skatteunndragelser av rundt 300 millioner.
De kriminelle aktørene er ikke bare kreative, de er også blitt langt mer teknologisk orientert. Siste skrik er rekruttering av hjelpere på egne nettsider, skriver Dagens Næringsliv.
Hjelperne går i politiet under navnet «muldyr», og får betalt for å bistå kriminelle.
– Det er nesten så de kriminelle går på audition, sier en bekymret sjef for finans- og miljøseksjonen i Oslo politidistrikt, Gro Smogeli, til DN
Hun viser til at de kriminelle bruker en rekke nettsteder aktivt til både rekruttering av hjelpere, og til salg og kjøp av ulovlige tjenester.
Politiet mener bruken av nettsteder som rekrutteringsbase gjør jakten langt tøffere.
Smogelis team er nå i ferd med å avslutte etterforskningen av et nettverk på rundt 33 selskaper og personer fra malerbransjen.
Et nettverk fra Balkan skal ha svindlet til seg i alt 40,7 millioner kroner i løpet av halvannet år. Men fortsatt står ti andre svindelnettverk i kø.
- Det er smertefullt
I ett av nettverkene politiet følger tett er en kvinnelig hjelper (35) mistenkt for å ha laget fiktive fakturaer for 20 selskaper i bygg- og renholdsbransjen. Hennes enkeltmannsforetak er formelt siktet i saken, og politiet har tatt beslag i alle konti. 35-åringen soner i dag en dom i en annen sak, men har ikke oppnevnt advokat.
Kvinnen har fått betalt 800.000 kroner i løpet av seks måneder for å ha utstedt fiktive fakturaer på cirka åtte millioner kroner, ifølge politiet.
Politiet har ett stort problem og det er at de trenger flere hender som forebygger, etterforsker og irettefører organisert økonomisk kriminalitet.
- Stort sett alle saker bli anket og går i to instanser, sier Smogeli.
– Det er smertefullt, sier Smogeli til Dagens Næringsliv om at det er ti nettverk politiet ikke har påbegynt etterforskning av.
Hun har notert seg at de kriminelle også bruker nettstedene til å svarteliste hverandre.
– De kriminelle samtaler og møtes på nettet og gir gode instruksjoner og deler erf#229er. De navngir også kriminelle som det ikke kan stoles på, til skrekk og advarsel for andre kriminelle. Og de evaluerer de ulike kriminelle, sier hun.
Les hele saken i Dagens Næringsliv mandag.
Les også:
Utenlandske nettskurker har blitt farlig gode i norsk
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.