- Vi tar mer bevisste valg med tv-seing nå. Før kunne tv-en bare stå på og suse i mange timer, sier Marianne Austad (31).

Hun og mannen Håvard Austad (26) er en av stadig flere unge som dropper lisensbetalt tv, til fordel for fri strømming av nett-tv. Da de fikk tv, bar det rett på verksted for å fjerne fjernsynsmottageren – den såkalte tuneren – fra apparatet. Det er den eneste lovlige måten å ha tv i hus på uten å betale NRK-lisens.

I stedet festet de en Mac mini bak på skjermen, og ser på Netflix, NRK nett-tv, og festlige YouTube-klipp for datteren Amanda (1). Samtidig sparer de rundt 6000 kroner i året, og sparte inn den nye Mac’en på under et år uten NRK-lisens og kanalpakke.

– Vi var irritert over at vi måtte betale for 40 kanaler når vi bare ser på to-tre. I begynnelsen var det av økonomiske årsaker mens vi studerte, men vi har funnet ut at dette også passer mye bedre for oss, sier Håvard Austad.


Ser tv uten lisens
 

Bare to prosent av norske husstander har tv uten tuner, ifølge en undersøkelse gjort av TNS Gallup. Så familien Austad er fortsatt et unntak i norske stuer. Men en voksende del av den unge befolkningen greier seg fint uten tradisjonell tv: Hele 16 prosent har enten fjernet tuneren eller helt droppet tv-en.

Analysesjef i NRK Kristian Tolonen understreker at tallene er noe usikre fordi de er basert på spørreundersøkelser.

– Det er ikke mange som kutter kabelen. Men de siste par årene har vi sett en utvikling mot at flere unge gir helt opp tv. Spørsmålet er om de får større behov for å skaffe seg tv når de kommer i 30-årsalderen, eller om de vil fortsette å leve uten, sier Tolonen.

Selv om det er dem mellom 20 og 29 som lettest gir slipp på tv-en, er også ti prosent av dem mellom 30 og 39 nå uten tradisjonell tv.

Betaler ikke for tv

Marianne og Håvard Austad ser ikke bort ifra at de får behov for vanlige tv-kanaler når Amanda blir større. Men så langt er både små og store i huset fornøyd med strømming.

– De fleste vennene mine har gjort det samme, og jeg kjenner flere i den eldre generasjonen som har slått inn på den stien. Vi er glade for ikke å betale så mye for tv og slippe alle boksene og fjernkontrollene. Vi ser mest på amerikanske serier og NRK, og nyheter får man uansett med seg på nett før de kommer på tv, sier Håvard.

Samtidig som flere hiver ut tv-en, øker antallet som strømmer tv-innhold fra NRK og betalingstjenester som Netflix og TV 2 Sumo. Fire av ti tv-eiere har nå tv-en koblet til internett. Siden Netflix kom til Norge for et år siden, har antall husstander som abonnerer på strømmetjenester gått fra null til 26 prosent. Samtidig har NRK og VGTV trappet opp strømmetilbudet sitt.

Kristian Tolonen er ikke spesielt bekymret over utviklingen på vegne av NRK.

– Det har endret seg mye på et år; det blir spennende å følge utviklingen. Men vi må huske på at live tv på gamlemåten fortsatt står for 80 prosent. Strømming er ikke i nærheten av å konkurrere, sier han.

Lisens på pcer

Kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen i NRK sier det kan bli aktuelt å utvide lisensen til å gjelde flere typer skjermer, slik man har gjort i Sverige.

– Vi har ingen planer om det nå. Men det blir naturlig å diskutere det i forbindelse med at regjeringen har varslet en bred gjennomgang av NRK og finansieringen, sier han.

– Er det ikke en trusel for NRKs finansiering at nett-tv blir så utbredt?

– Bruken av strømmetjenestene øker kraftig, men en del av den økningen gjelder at man strømmer mer på den store skjermen. Det er fortsatt en veldig stor andel husstander som har en stor skjerm, og så lenge det er så utbredt, er det ingen grunn til å gjøre rask endring av avgiftsobjektet. Folk bruker flere skjermer, men så lenge de også bruker den store skjermen, er vi innenfor med den modellen vi har i dag.

Hansen mener den største utfordringen ligger i høyere krav til innholdet, i møtet med internasjonal konkurranse.

– Utviklingen i strømmetjenester gjør at det stilles større krav til kvaliteten på innholdet vårt, og hvordan vi distribuerer det. Innholdet vårt har ingen verdi før publikum bruker det. Dette er utfordringer vi jobber med hver eneste dag, sier Hansen.

Les også: Her koster en liter bensin 15 øre - men nå er det slutt


 

Lisens-smutthullet

OSLO: NRK har rett til å innkreve kringkastingsavgift for alle fjernsynsmottagere. Retten er hjemlet i Lov om kringkasting og Forskrift om fjernsynsmottagere.

Begrepet fjernsynsmottager omfatter blant annet tv, DVD- eller videospiller m/tuner, satellittmottager, dekoder, pc med TV-kort eller -tuner. Kort fortalt kan NRK kreve inn lisens fra alle som har mottagerutstyr som gir mulighet til å ta inn fjernsynssignaler.

Det er imidlertid mulig å beholde tv-skjermen og likevel unngå lisens. Forutsetningen er at man kvitter seg med alle apparatene nevnt over, og dessuten fysisk fjerner muligheten for å koble til antenneledninger til mottagerenheten i tv-apparatet. Denne operasjonen må utføres av et autorisert tv-verksted. Verkstedet setter en plombering på antenneinngangen og skriver en bekreftelse på at fjernsynet er plombert. Tv-apparatet er nå blitt en monitor som ikke er lisenspliktig.

Denne bekreftelsen sendes, sammen med en oppsigelse av lisensforholdet, til NRKs avdeling for lisensinnkrevning i Mo i Rana før starten på en ny termin.

 

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors på Twitter

 

Les også:

Medieforliket: NRK får 25 kroner i lisensøkning

NRK-sjefen: – Lisensen er en populær avgift

– Adblock er en moderne form for snylting

 

This video file cannot be played.(Error Code: 102404)
00:00
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.