Myndighetene i EU-landene står overfor ny uenighet knyttet til hvordan krisen i eurosonen skal håndteres.
For både Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker og den italienske finansministeren Giulio Tremonti skriver i Financial Times mandag at såkalte E-obligasjoner, altså felles statsobligasjoner for hele eurosonen, vil sende en klar beskjed til finansmarkedene om at euroen er kommet for å bli.
Junker og Tremonti skriver at Europa må utforme et sterkt og systematisk svar på krisen, for å sende en klar beskjed til de globale markedene rundt den politiske forpliktelsen til ØMU og euroen, ifølge TDN Finans.
Vil starte denne måneden
Juncker og Tremonti foreslår lansering av euroobligasjoner om utstedes av European Debt Agency (EDA), en etterfølger av dagens European Financial Stability Facility.
De foreslår at europarådet etablerer et slikt byrå allerede i løpet av inneværende måned, som har mandat til å gradvis nå et utestående beløp tilsvarende 40 prosent av BNP til EU og for hvert av medlemslandene.
Lunken Schäuble
Tyskland er imidlertid lunken til forslaget, og den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble sier til FT at en slik plan vil kreve fundamentale endringer i EU-traktatene. Han legger til at landene trenger insentiver til å være disiplinert i forhold til pengebruken, for at ikke euroen skal ryke.
Felles E-obligasjoner vil også mest sannsynlig føre til at Tysklands lånekostnader øker.
Finansministrene i eurosonen møtes i Brussel i dag.
Negativ spiral
Samarbeidet i eurosonen er skjørt, og blant de største spørsmålene er hvorvidt Spania har penger nok til å klare seg uten hjelp fra de andre landene i valutasamarbeidet.
Og hånd i hånd med det spørsmålet, kommer usikkerheten knyttet til hvorvidt de andre landene ønsker å gi den hjelpen Spania trenger - og gjennom det berge eurosamarbeidet.
- Den kanskje viktigste innsikten nå er at de europeiske statsfinansene i dag drives vel så mye av sentiment som av fundamenter. Dette kalles gjerne selvoppfyllende profetier. Poenget er at pessimisme hos markedsaktørene øker statenes lånekostnader, enten pessimismen er velbegrunnet eller ikke. Derfor leder pessimismen i seg selv inn i en negativ spiral, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken i sin morgenrapport mandag.
Les også:
<b>IMF ber eurolandene øke krisefondet</b>
Kan stanse EUs krisepakker
<b>Det ulmer i Tyskland</b>
<b>Slik kan krisen ramme Norge </b>
<b>- Dette er ekstremt </b>
Finansministrene i Norden: - Dette er avgjørende for at krisen ikke sprer seg
Nouriel Roubini: - Spania er for stort til å reddes (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.