Foreløpig kan det synes som om Norge har klart seg relativt greit så langt i krisen.

Etter rentekuttene i vinter kan det se ut til at ting allerede har begynt å snu. Men kan virkelig det verste være bak oss allerede?

- Det man ser positive tegn til nå er først og fremst renteeffekten vi fikk ifjor høst med de kraftige rentekuttene fra Norges Bank. Det forbedret konsumet, boligprisene og har muligens også hindret inflasjonen i å falle kjapt, forklarer forvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning.

Dét er imidlertid en mager trøst. For perioden vi nå er på vei inn i, kommer til å bli svært tøff, spår han.

- Vi har nok knapt sett det verste i arbeidsmarkedet ennå, og når det slår inn kommer ting til å igjen snu nedover. Foreløpig er ledigheten fortsatt lav i Norge. I de mest pessimistiske anslagene skal antall ledige dobles, så jeg tror helt klart at det verste i arbeidsmarkedet fortsatt er foran oss, sier han.

Les de ferskeste ledighetsprognosene: - Verste på 20 år

Får ringvirkninger
- Vi kommer til å komme senere ut av krisen også. Olav Chen

Han kjøper ikke argumentet til de som sier at en arbeidsledighet på fem til seks prosent faktisk betyr at 95 prosent har jobb.

- Alle de 95 prosentene føler jo ikke at de har en sikker jobb. Det kan jo være 15 prosent i randsonen som føler seg usikre i forhold til jobben sin. Det trekker inn konsumet, man kjøper ikke bolig og sparer mer. Det vil få ringvirkninger til hele økonomien, og det er jo det som er det viktige her, sier Chen.

Norsk økonomi henger tradisjonelt noe etter og er syklisk sett kanskje ett år tregere i forhold til den globale økonomien, ifølge forvalteren.

- Vi kommer til å komme senere ut av krisen også. Når det er sagt, vil de sterke norske statsfinansene og den store stimuli-pakken i forhold til BNP selvfølgelig være med på å bidra til at utslaget blir noe mer dempet relativt mot resten av verden. Men vi har ikke sett det verste ennå. Arbeidsmarkedet er alltid en etterslepende indikator, sier han.

 



Vi henger etter
Chen får støtte av seniørøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets. Han tror Norges Bank kommer til å måtte fortsette å kutte renten selv om den seneste tids nøkkeltall har overrasket positivt.

Vi henger etter i forløpet, og det kan hende at vi får større effekter etterhvert Kyrre Aamdal


- Inflasjonen avtar markant i landene rundt oss, og vi får svært dårlige nøkkeltall fra utlandet. Norges Bank må forberede seg på at situasjonen i Norge kommer til å ligne på situasjonen i utlandet, og derfor at de vil sette renten videre ned, sier han til DN.no.

- Vi henger etter i forløpet, og det kan hende at vi får større effekter etterhvert, legger han til.

Les optimistiske spådommer om det norske aksjemarkedet: - Jeg tror det kan komme nå

Varsler masseoppsigelser
Også toppsjef Simen Lieungh i Aker Solutions tror på tøffe tak fremover, og at permitteringer nå bare er en forsmak på hva som kommer.

- Jeg tror at vi om ti til tolv måneder må si opp mange folk, sa han til Dagens Næringsliv tirsdag.

  Han etterlyste samtidig handlekraft for å motvirke at spådommen hans går i oppfyllelse.

- Det er viktig å ta noen grep nå. Hvis vi ikke klarer å opprettholde forutsigbarheten og nivået i aktivitet, er det vanskelig å holde bransjen attraktiv for ungdom, sa han.

Kan ikke hindre forverring
Men ytterligere økonomisk nedtur er uunngåelig, mener Olav Chen.

- Jeg kan skjønne at det ser ut til at man har forberedt alle på dommedag uten at det skjer noe. Norge har vært heldige fordi vi har fått litt mer tid på å forberede oss. Vi kuttet renten samtidig med resten av verden og kom med stimulipakke på nesten samme tid. Likevel, dette kan ikke hindre en forverring.

- Når kommer det virkelig til å slå inn?

- Det er fremover nå og til høsten, konkluderer han.

Hva mener du - blir det verre før det blir bedre? Diskuter saken nederst!

Du kan også spørre Olav Chen om norsk økonomi og finanskrisen i DN Forum! Han svarer leserne torsdag klokken 13:00! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.