Tirsdag ble det kjent at Hellas og kreditorene har kommet til enighet om vilkårene for en ny lånepakke. Den greske krisen er riktignok ikke over, understreker økonomer.

- Dette er en midlertidig pustepause. Det kommer til å blusse opp en situasjon igjen utover høsten. Inntil videre humper det fremover, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets til DN.

Ifølge Hov er enigheten ingen stor overraskelse. Han peker på at partene har hatt ambisjoner om å bli enige tirsdag, slik at tilstrekkelig finansiering

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.
Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken. (Foto: Dagens Næringsliv)
kan komme på plass innen den 20. august. Det er fristen for en tilbakebetaling til den europeiske sentralbanken (ECB).

Kreditorene og Hellas har ifølge NTB blitt enige om både innretningen for et uavhengig privatiseringsfond og hvordan misligholdte lån skal håndteres.

Tror på ny kritisk situasjon

Imidlertid peker Hov på at Hellas fortsatt sitter fast i en gjeldssituasjon som er vanskelig å komme ut av.

Spørsmålet er hva som skjer med gjeldsgraden og den økonomiske veksten videre i landet, mener Hov.

- Den situasjonen er jo svakere enn før. De beregningene som IMF har gjort om en gradvis nedgang i gjeldsgraden fremover ser aldeles urealistisk ut, sier han.

Enigheten om vilkårene for en låneavtale er ifølge Hov et skritt på veien, men ikke noe som løser de grunnleggende problemene landet står overfor.

- Det tar ikke lang tid før det dukker opp en ny og kritisk situasjon igjen. De grunnleggende problemene som omhandler den økonomiske situasjonen i Hellas og hele gjeldsbetjeningsevnen fremover, de består, understreker seniorøkonomen.

Færre hindre

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen er heller ikke overrasket over at Hellas og kreditorene har blitt enige om vilkår for den nye lånepakken.

Sjeføkonom Harald Magnus Adreassen i Swedbank.
Sjeføkonom Harald Magnus Adreassen i Swedbank. (Foto: GORM K GAARE)
Han mener enigheten fører til at det blir noen færre hindre i økonomien.

- Det at man går videre med refinansiering av landet, gjør at man kan få banksystemet til å begynne å fungere igjen, og forhåpentligvis også staten til å fungere, sier han.

Andreassen peker på at det siste halvåret har bidratt til stor usikkerhet i Hellas, knyttet til hva Syriza-regjeringen ville med landet og som følge av at banksystemet ikke har fungert.

- Ulykken var at de først ble uenige, det hadde de ikke trengt. Jeg tror ikke den runden Hellas har vært gjennom har gagnet landet overhodet, sier han, og legger til:

- De har hatt en periode hvor produksjon, sysselsetting og inntekter har gått tapt.

- Frikoblet fra resten av verden

Andreassen tror ikke det skal mye til for at Hellas' økonomi skal bli bedre.

- Hellas var i ferd med å snu i 2014. Produksjonen begynte å stige, og ledigheten har falt en del. Det skal ikke mye til før folk begynner å se oppover og ikke nedover, sier han.

- I andre land i Europa faller ledigheten mye og økonomien begynner å komme tilbake etter en hard nedtur. Det samme venter vi kommer til å skje i Hellas, understreker Andreassen.

Ifølge ham har imidlertid usikkerheten i Hellas ikke betydd noen ting for resten av verden.

- Hellas har vært frikoblet fra verden i et år. I fjor høst skjønte man at grekerne hadde sine problemer og resten av verden hadde sine, og de var ikke de samme, sier Andreassen.

Likevel trekker han frem at dersom det hadde blusset opp en ny konflikt nå, kunne man blitt urolige.

- Nå er det et lite huk på listen, det er et problem mindre, sier Andreassen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Liten Kina-effekt på børsen

Tar grep i BN Bank

- Beijing i krisemodus

Se DNTV: Kinsere luksusshopper i Norge

Kinesere luksusshopper i Norge
Klokker av merket Rolex og Patek Philippe til over hundretusen kroner: Kinesiske turister på luksusshopping i Oslo vet hva de vil ha. Gruppen utgjør omlag 80 prosent av de utenlandske kundene, og butikken har derfor egne ansatte som snakker språket.
01:07
Publisert: