Den greske regjeringen har kniven på stupen.

Innen midtnatt torsdag skal det legges frem en omfattende reformplan. Onsdag leverte landet inn en søknad om nye milliarder i lånestøtte fra eurosonens krisefond ESM. Endelig frist for å komme til enighet med kreditorene er søndagens toppmøte i Brussel.

Dersom forhandlingene mislykkes, kan veien til et «grexit» fra eurosonen være kort. Professor Arne Jon Isachsen ved Handelshøyskolen BI mener det er vanskelig å vurdere sannsynligheten for dette i dag. Han peker imidlertid på ett element som kan bli avgjørende:

- Det er mange sterke meninger om hva som skjer med Hellas nå. Ett element synes jeg riktignok har kommet litt lite frem: Nemlig USAs betydning, sier han til DN.

- Hellas er ikke bare med i EU - landet er også med i Nato, understreker BI-professoren.

«Failed state»

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve, med Janet Yellen i spissen, er bekymret for mulige konsekvenser som den greske gjeldssituasjonen kan komme til å påføre amerikansk økonomi, viser et referat fra Fed.

Isachesen tror riktignok at amerikanerne frykter for den geopolitiske situasjonen vel så mye som den økonomiske.

- Demokratiets vugge - Hellas - har ikke hatt noe stabilt demokrati i nyere tid. Hvis Hellas nå nærmer seg en slag «failed state», og beveger seg mot Russland, vil det svekke østflanken til Nato, sier han.

Torsdag skriver Financial Times, ifølge TDN Finans, at finansminister Jack Lew og leder av Det internasjonale valutafondet (IMF), Christine Lagarde, legger press på ledere i Europa til å gi gjeldslette til Hellas og hjelpe landet til å unngå «grexit».

- Hvor mye makt har USA i disse forhandlingene?

-  Det er vanskelig å si, men at USA er inne i bildet på en eller annen måte må man vel regne med, svarer professor Isachsen.

Følg Hellas-krisen på DN.no

«Fra sidelinjen»

Også senioranalytiker Kjersti Haugland i DNB Markets viser til at IMF og USA, «fra sidelinjen»,  nå tar sterkt til orde for at partene må få til en løsning.

I en morgenrapport fra meglerhuset skriver Haugland at reformforslaget vil finkjemmes av representanter fra Den Europeiske sentralbanken (ECB), Europakommisjonen og IMF før det viktige toppmøtet.

- Blir dette godtatt som et gyldig utgangspunkt for diskusjoner, er det duket for toppmøte i helgen, med endelig beslutningsfrist satt til søndag, skriver seniorøkonomen.

Ønsker å bli

Torsdag melder NTB at Hellas forbereder en reformpakke til en verdi av 12 milliarder euro over de neste to årene for å hindre at landet glir inn i resesjon igjen etter de harde forhandlingene med kreditorene.

Både sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank og Jan L. Andreassen i Eika-gruppen understreker overfor DN at landets fremtid er lysere innenfor eurosonen enn utenfor.

- Og grekerne har selv lyst til å bli værende i euroen. Nå må de jobbe for å få den likviditetsstøtten de trenger for å komme seg videre. Uten åpne banker, dør økonomien, sa Andreassen onsdag.

Les også:
Asia i dag: «Er en kjøttkvern som ødelegger penger»
Skjønnhet ble katastrofe
Derfor trenger ikke Saudi-Arabia oljepris over 70 dollar fatet  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se video: Ingeniøren John (42) på desperat jobbjakt i Hellas
Ingeniøren John (42) på desperat jobbjakt i Hellas
Kommer til å forlate landet om det ikke dukker opp noe snart.
02:46
Publisert: