– Det kommer til å bli veldig vanskelig.

Eurosjef Jeroen Dijsselbloem var ikke optimistisk på vei inn til nok et hastemøte om Hellas i Brussel tirsdag.

Den greske befolkningen har sagt et rungende nei til det siste forslaget fra kreditorene i EU og IMF om å gå med på reformer og kutt mot å få flere lån. Tålmodigheten er tynnslitt blant de andre eurolandene når grekerne nå ber om nye forhandlinger om en helt ny låneavtale.

Faren er at grekerne ryker ut av hele valutasamarbeidet.

– Jeg skal være ærlig. Jeg utelukker det ikke, sier Slovakias finansminister Peter Kazimir.

Realistisk

«50-50» er beregningen Maltas Edward Scicluna legger til grunn.

– Ordet grexit nevnes som en mulighet. Det er en realistisk mulighet, men vi må vurdere begge deler, sier han til pressen i Brussel.

Heller ikke EU-kommisjonens eurosjef Valdis Dombrovskis vil utelukke et slikt utfall «om tilliten ikke bygges opp igjen, om det ikke kommer på plass noen troverdig reformplan».

– Men det er ikke målet vårt, understreker han.

Tung jobb

Grekernes ferske finansminister Euklid Tsakalotos har fått jobben med å få til en ny avtale med kreditorene. Han hastet forbi pressen uten kommentar tirsdag.

De andre eurolandene venter på nye forslag fra Tsakalotos, og de understreker at disse er nødt til å inneholde betydelige reformer. Noe den greske befolkningen altså har sagt nei til.

– Døren er åpen, men det har sine betingelser, sier finske Alexander Stubb.

– Vi kan uansett ikke få et resultat som skader troverdigheten vår, understreker Dijsselbloem, om hva eurogruppen krever av grekerne.

Haster

Det haster å bli enige om en avtale som kan sikre nye midler i den greske statskassa. Den er bunnskrapt, og allerede 20. juli forfaller avgjørende lån til betaling i Den europeiske sentralbanken.

Samtidig er bankene i Hellas i ferd med å gå tomme for penger, og bankkollaps kan bli resultatet uten en snarlig avtale.

– Det finnes ingen mulighet innen eurosonens rammer for å hjelpe Hellas uten et program. Selvfølgelig har EU en forpliktelse overfor Hellas, men den beslutningen ligger helt og holdent hos den greske regjeringen, og vi venter spent, sier tyske Wolfgang Schäuble.

Innrømmelser

Tirsdag kveld skulle også de 19 stats- og regjeringssjefene i eurogruppen samles. Og statsminister Alexis Tsipras blir trolig avkrevd betydelige innrømmelser.

– Vi prøver ikke å tvinge dem ut. Vi gjør alt vi kan for å holde Hellas i euroen, men det er opp til dem å ta avgjørelsen, sier Stubb og er ikke villig til å diskutere å «lette den greske gjeldsbyrden».

– Vi må unngå det verste. En grexit vil være et felles nederlag, en forferdelig feil, mener EUs økonomikommissær Pierre Moscovici.

 

Les også:

Ingen Iran-avtale tirsdag – samtalene fortsetter

Server sommerens spisskål på fransk vis  

Se DNtv:

Franske arkitekter vil bygge tårn i Sahara
Byggetid: 50 år.
01:31
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.