- Et nei-resultat betyr at Hellas er klart nærmere en utgang fra eurosonen, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.
De foreløpige resultatene i folkeavsteminingen tyder på en knusende seier for nei-siden. Oppdaterte resultater i folkeavstemingen finner du her: Kjempeflertall for nei-siden
Kreditorene avgjør
- Dette resultatet betyr at det nesten blir umulig for Hellas å strekke seg langt i å godta kreditorenes krav, ettersom befolkningen nå har gjort det klart at de ikke ønsker avtalen. Sannsynligheten for en gresk utgang av euroen er relativt høy.Spenningsmomentene er hva kreditorene bestemmer seg for etter avstemingen, sier han.
Både kreditorene og flere sentrale EU-politikere har frarådet grekerne å stemme nei, og advarer om at dette kan føre til at Hellas bryter ut av den 19-nasjoners store eurosonen. Hellas' statsminister Alexis Tsipras mener på sin side dette vil gi han en sterkere posisjon i videre forhandlinger med EU. Han har sterkt oppfordret folket om å si «nei» til kreditorenes forslag.
Grekerne ser ut til å følge Tsipras' oppfordring, og i Aten feires det allerede i gatene: - De kan ikke knekke oss
Økt risiko for bankkollaps
Greske banker er avhengig av krisemidler fra Den europeiske sentralbanken (ESB), som til nå har forlenget, men ikke økt tilførselen av kreditt til bankene i Hellas. Greske politikere har flere ganger, senest søndag kveld, bedt ESB om å øke krisestøtten til bankene.
- Det virker utenkelig at ESB øker grensen etter et nei-flertall i dette valget, sier Bruce.
Myndighetene i Aten har innført kredittkontroll for å hindre at store summer tas ut av de pressede bankene. EU-lederne og Hellas' kreditorer vil møtes mandag for å diskutere utfallet av folkeavstemningen. Et nei i søndagens folkeavstemning vil trolig legge et større press på bankene. Tjenestemenn i regjeringen har tidligere sagt at bankene ikke vil åpne igjen før en avtale med kreditorene foreligger.
- Det viktigste spørsmålet nå er hvordan EU-toppene og kreditorene vil reagere på utfallet av avstemingen. Hvis ESB bestemmer seg for å trekke tilbake lånene til greske banker, er det lite som tyder på at Hellas kan unngå en bankkollaps, sier Bruce.
- Den greske regjeringen vet jo at det er krise i landet om det ikke kommer økte kriselån fra ESB, sier han.
Se DNTV:
Dette skjer ved et gresk ja - og nei:
Les mer om Hellas på DN.no:
Varoufakis møter greske banksjefer
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.