Den greske finansministeren Yanis Varoufakis ba lørdag kreditorene i EU og IMF om en utsettelse så grekerne kan holde en folkeavstemning neste søndag.
Svaret var et klart nei.
– Programmet utløper tirsdag kveld, det er helt klart, sa eurosjef Jeroen Dijsselbloem til pressen.
Etter en kort pressekonferanse fortsatte møtet uten grekerne i salen for å diskutere konsekvensene av avgjørelsen.
– Avslaget vil skade eurogruppens troverdighet som en demokratisk institusjon, og jeg frykter skaden er varig, svarte Hellas' finansminister Yanis Varoufakis.
Ansvar
Dijsselbloem legger ansvaret på den venstreorienterte regjeringen i Aten, som kreditorene mener avbrøt forhandlingene før de var ferdige.
– Vi beklager at forhandlingene ble avbrutt av grekerne, og at nye samtaler ikke er mulig, sier Dijsselbloem.
– Vi forklarte at vi ikke hadde mandat til å undertegne en ikke-bærekraftig avtale, sier Varoufakis om hvorfor regjeringen i Aten vil ha folkeavstemning om kreditorenes forslag til hvordan grekerne kan få flere lånemidler i bytte mot kutt og reformer.
Flere ministre i gruppen av euroland mener regjeringen i Aten uansett har undergravd hele folkeavstemningen ved å anbefale folk å stemme nei til forslaget.
Regninger
Hellas har mange regninger å betale. Uten nye midler står landet i akutt fare for å gå bankerott. Allerede tirsdag forfaller over 1,5 milliarder euro til betaling til IMF, og det er uklart hva som skjer dersom grekerne misligholder det lånet.
I verste fall kan grekerne ryke ut av hele valutasamarbeidet.
Kreditorene i EU og IMF har tilbudt Hellas en fem måneders forlengelse av låneprogrammet med bistand på rundt 15,5 milliarder euro, inkludert de 7,2 milliardene som fortsatt står igjen i låneprogrammet.
Men Hellas' statsminister Alexis Tsipras avviste vilkårene om reformer i arbeidsmarked, pensjonssystem og momsregime som et forsøk på å «nedverdige et helt folk». Og ville derfor la folket avgjøre om Helals skulle godta avtalen.
Dagens Næringsliv er på plass med reporter i Aten og følger situasjonen i Hellas ut over kvelden, lørdag.
Sist nytt om hellaskrisen:
Gresk minister ber alle partier støtte folkeavstemning
Sjeføkonom: – Meningsløst med folkeavstemning
Les også:
Merkel: Ingen plan B om forhandlingene mislykkes
Dette skjer hvis Hellas går konkurs (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.