Det antas at søknaden fra Aten kommer snarlig og inneholder et ønske om en ny lånepakke fra eurosonens krisefond ESM på to eller tre år. Samtidig ber grekerne trolig om umiddelbar hjelp i en overgangsperiode på noen måneder.

Kun når en ny søknad er levert, vil Hellas kunne få et nytt låneprogram som kan holde en skakkjørt økonomi flytende de neste årene – selv om den greske befolkningen har sagt nei til slike krav i en folkeavstemning.

Optimistisk Tsipras

Bilder fra Brussel viser en stadig like smilende gresk statsminister. Alexis Tsipras uttalte etter tirsdagens hastetoppmøte at han er klar til å gjøre en innsats for å få på plass en avtale med kreditorene innen uken er omme.

– Prosessen skal være rask. Den starter i de kommende timene med et mål om sluttføring ingen ukeslutt, sier han.

Ifølge greske kilder skal regjeringen i Aten være villig til å innfri vilkår de gikk med på i forrige uke – dog med noen «forbedringer». Da sendte Tsipras brev til kreditorene og gikk med på en rekke av kravene deres.

Advarer

Etter nok et hastetoppmøte i eurogruppen er det blitt briste eller bære. Søndag kaller EU-president Donald Tusk inn til toppmøte for alle Unionens 28 medlemsland, og da skal en enighet med Hellas i havn.

Tusk kaller det det mest avgjørende øyeblikket i Unionens historie.

– Vi har bare fem dager på oss på å finne løsningen. Jeg sier det høyt og tydelig: Siste frist er ved ukeslutt.

Etter nok et hastetoppmøte i eurogruppen er det blitt briste eller bære.

– Dette er det mest avgjørende øyeblikket i vår historie både i EU og i eurogruppen, understreker han.

– Situasjonen er kritisk, og vi kan ikke utelukket det mørke scenarioet: At det ikke blir noen enighet søndag. Om vi ikke klarer å finne en felles løsning, kan vi se Hellas og banksystemet gå over ende. Det vil påvirke hele Europa. De som tror noe annet, er naive, sa han til pressen i Brussel sent tirsdag kveld.

Fire scenarier

Det er ifølge den tyske avisen Der Spiegel fire veier videre i forhandlingene. Den første er at eurolandene går med på å slette deler av gjelden og blir enige med Hellas om en tredje krisepakke. Den andre er at eurolandene sletter deler av gjelden. Partene kommer ikke til enighet om en ny krisepakke, men starter i stedet forberedelsene til ordnet gresk utgang fra eurosonen.

Den tredje muligheten er at det ikke blir noen gjeldslette, men at forhandlingene fortsetter. Det siste scenariet er ingen gjeldslette og strandede forhandlinger, altså en ukontrollert «grexit».

Planlagt i detalj

Om det skulle bli en grexit, er president Jean-Claude Juncker i EU-kommisjonen klar. Han sier Unionen er forberedt på alt, inkludert en grexit og de humanitære følgene det kan få.

– Vi er forberedt på alt. Jeg er sterkt imot en grexit, men jeg kan ikke forhindre det om ikke den greske regjeringen gjør det vi forventer av den. De må fortelle oss hvor de er på vei, sier Juncker etter tirsdagens hastetoppmøte om Hellas' fremtid.

Han sier Unionen også er forberedt på det som er hans foretrukne scenario: Hvor problemet håndteres nå og Hellas forblir i eurosonen.

 

Dette skjer ved et gresk ja - og nei

Dette skjer ved et gresk ja - og nei
Gresk risikoanalytiker forklarer.
04:53
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Merkel: – Haster med Hellas-løsning

 
Sjefstrateg: Håp i markedet om Hellas-løsning

Euroland utelukker ikke grexit

 
Aksjestrateg: - En gedigen spekulasjonsboble som er i ferd med å sprekke