Da utsiktene til en løsning på den greske gjeldskrisen plutselig ble litt lysere ved inngangen til denne uken, var det én mann som ikke lot seg rive med av euforien. Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble var fortsatt skeptisk.
Det nye forslaget, som de fleste så som en betydelig innrømmelse fra den greske statsministeren Aleksis Tsipras, inneholdt ifølge Schäuble «intet substansielt nytt».
Torsdag ved 12-tiden, etter intense forhandlinger gjennom natten og videre på morgenkvisten, var Schäuble på ferde igjen. «Vi har ikke gjort noen fremskritt,» sa finansministeren til reportere i Brussel ifølge den britiske avisen The Guardian. Før han la til at Hellas snarere har beveget seg «baklenges».
I den grad man kan bruke Tysklands finansminister som barometer på muligheten for en løsning på den fastlåste konflikten mellom Hellas og de øvrige EU-landene, ser det altså fortsatt mørkt ut.
De detaljene som utover dagen har begynt å lekke ut om forhandlingene, gir imidlertid grunn til litt større optimisme.
For det første er det bevegelse. Kreditorene står fortsatt hardt på behovet for ytterligere kutt i utgiftene og økning av merverdiavgiften. Men EU-landene har gitt konsesjoner til Hellas både i spørsmålet om pensjonsreform og når det gjelder detaljer i momsregimet, viser et dokument offentliggjort på Financial Times’ Brussel-blogg.
Kreditorene skal blant annet ha gått med på Hellas’ ønske om en superlav momssats på seks prosent for medisiner, teater og bøker.
EU-landene godtar også en litt langsommere nedtrapping av en kompensasjonsordning for «minstepensjonister» enn opprinnelig foreslått.
Det venstreradikale greske regjeringen får dessuten grønt lys for å øke skatten på luksusyachter fra ti til 13 prosent.
På andre punkter er det ikke enighet. Noen flere innrømmelser fra kreditorene kan antagelig Tsipras se langt etter, noe som betyr at det er Hellas som må gå resten av veien, skal det bli en avtale.
Mye tid er det ikke igjen. Det er antatt at partene må bli enige innen fredag, dersom avtalen skal rekke innom den greske nasjonalforsamlingen innen tirsdag neste uke da Hellas må hoste opp 1,5 milliarder euro til Det internasjonale pengefondet (IMF).
Ryktene i Brussel, ifølge Guardians kriseblogg, er at det kan gå mot nok et krisemøte med EU-landenes finansministere i Brussel lørdag.
Det vil i så fall bli det femte krisemøte på ti dager. Forhåpentlig blir det også det siste.
Bård Bjerkholt er kommentator i Dagens Næringsliv
Les også
Dette skjer hvis Hellas går konkurs
Likevel ikke enighet om Hellas-forslag (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.