Det er ingen overraskelse at det er Hellas som er den store snakkisen i markedene denne uken. Hellas er på randen av økonomisk kollaps, bankene i landet holder stengt i en uke, og nordmenn advares mot å bestille ferieturer til landet. Etter en helg hvor Hellas har stått i fokus åpner Oslo Børs ned 1,73 prosent mandag morgen.
- Tar krisen i Hellas aldri slutt?
- Vi trodde det skulle snu før helgen, og trodde på at det ikke ble Grexit. I løpet av helgen ble vi usikre, og det er ikke sånn at det snur neste helg for Hellas heller. Nå er det sommerferie, og markedene er illikvide allerede. Hvis det blir mye opp og ned og frem og tilbake, og sommervikarer på jobb, så kan det bli ruglete og spennende, sier meglerhussjef Thorodd Bakken i Nordea.
- Uklart hva de stemmer over
Også hos Nordea var Hellas på agendaen på dagens morgenmøte.
- Vi drar hele storyen her nå, sier makroøkonom Joachim Bernhardsen.
- Det ble brudd i forhandlingene på fredag, og nå skal det være folkeavstemning om EU og IMF sin pakke. Det er den avtalen som ikke lenger er gjeldende de har utlyste folkeavstemning for, så det er det første store spørsmålet, hva de egentlig skal stemme over. En avtale som ikke ligger på bordet, relatert til et program som utløper i morgen, så det er en spesiell situasjon, sier Bernhardsen, som mener avstemningen kanskje like mye er en avstemning om Hellas og euro som for Hellas og programmet det stemmes over.
Han tror ikke man kan puste lettet ut etter en avstemning.
Fremdeles usikkert
- Selv om det blir ja i folkeavstemning på søndag kan vi ikke puste lettet ut og tenke «digg, nå er sommeren her», det blir stor politisk usikkerhet i tiden fremover, sier Bernhardsen.
Det er i hovedsak den europeiske sentralbanken som har lånt penger til Hellas, og smittefaren antas å være begrenset til sammenligning med den europeiske gjeldskrisen i 2011-2012.
Mer bekymret for Kina
Sjefsstrateg Ole Håkon Eek-Nielsen er mer bekymret for Kina enn for Hellas.
- Dette er varslet, og når alle vet at det kan gå galt, så er det ikke da det går som verst. Krise er noe som oppstår når man ikke vet hva som skal komme. Nå tror jeg ikke vi er helt der. Jeg er mer bekymret for Kina, for å være helt ærlig, sier Eek-Nielsen, til latter i møterommet.
- Shanghai var ned syv prosent på fredag, og så kuttet Kina renten og reservekravet. Da kunne man tenke at aksjen skal reagerer opp igjen i dag, og mye av oppgangen har vært fordi det går så dårlig i Kina at det er god ide å eie aksjer, sier Eek-Nilsen, og viser til at kinesiske aksjer har hatt en luftig prising tilsvarende tiden før IT-boblen sprakk på begynnelsen av 2000-tallet.
«Flight to quality»
Thorodd Bakken sier at vi nå ser en «flight to quality», som betyr at investorer nå velger tryggere obligasjoner.
- Tyske lange renter har falt 10-15 basispunkter allerede. Det er lav likviditet og såkalte «tynne markeder», og mange har nok gjort seg klare for i dag. Det blir nok ikke så lett å handle portefølje og sikringer i dag.
Les også:
EU med nytt Hellas-forslag mandag
Skal du til Hellas? Her er reisetipsene
Puerto Rico kaster inn håndkleet
Se også video: Tilbrakte natten i kø foran minibanken