På balkongen i en leilighet i det fasjonable nabolaget Neo Pschi nord i Aten diskuterer naboene Kleopatra Stefa og Eurydice Bersi gjeldsforhandlingene intenst. Om en halvtime skal de avgi sin stemme i folkeavstemningen som kan avgjøre Hellas' fremtid, og de er dypt uenige.
- Jeg kommer til å stemme "nei." Vi må sette en stopper for galskapen, sier Bersi.
- Jeg mener vi bør holde oss i EU og eurosonen. Jeg er redd for hva som skjer dersom Hellas' står utenfor det europeiske fellesskapet, sier Kleopatra Stefa.
Les også: Trekker seg ved ja-flertall
- Uverdige kuttkrav
Fra balkongen i det moderne leilighetskomplekset er det utsikt mot appelsintrær og frodige blomsterbed. Naboene drikker espresso og argumenterer for og i mot forslaget til et forlenget låneprogram med EU og Det internasjonale pengefondet (IMF), som innebærer nye kutt og reformer.
Statsminister Alexis Tsipras har oppfordret grekerne til å stemme nei til kravene, mens den konservative opposisjonen ber folket støtte kreditorenes forslag.
Mens Stefa frykter situasjonen vil gå fra ille til verre hvis ikke den greske regjeringen bøyer av for kravene, gir Bersi sin fulle støtte til statsminister Alexis Tsipras. Hun avviser betingelsene om reformer i arbeidsmarked, pensjonssystem og momsregime som et forsøk på å «nedverdige et helt folk».
- Vi har opplevd en økonomisk nedtur uten sidestykke i europeisk historie og de sosiale konsekvensene er enorme. Det er ikke lenger mulig å akseptere flere kuttkrav uten ytterligere gjeldslettelser, sier Bersi
Sveket av tyskerne
Bersi er også provosert over at EU-kreditorene med den tyske forbundskansleren Angela Merkel i spissen, ikke vil slette Hellas-gjeld.
- Tyske politikere har tatt strupetak på det greske folket, sier Bersi.
Hun minner om at vestlige allierte ga gjeldslettelse til daværende Vest-Tyskland, for å gjenreise økonomien etter Annen verdenskrig. Nå er hun skuffet over at Tysklands regjering ikke vil gi den samme hjelpen til hjemlandet i dyp krise.
Les også: Varoufakis beskylder kreditorene for «terrorisme»
- Merkel bør akseptere at hun ikke kommer til å få tilbake pengene. Er det noen som har tjent på eurosamarbeidet så er det Tyskland. Først lånte de oss penger. Så brukte vi pengene til å kjøpe broer, biler, militærutstyr og veier av dem. Nå gjøre alt vanskelig for oss. Det eneste vi ber om er at de viser oss anstendighet, sier hun
Politikerne har skylden
Kleopatra Stefa er slettes ikke enig. Hun mener sosialistene og de venstreradikale politikerne må ta en stor del av skylden for uføret.
- EU har stilt en serie med urimelige krav, men det er våre egne politikere som har bragt oss hit. Landet vårt er gjennomsyret av korrupsjon. Politikerne har i årevis gitt bestevennene jobber i statsadministrasjonene og vanstyrt landet. Jeg har ikke tillit til dem lenger, sier hun.
Stefa sier hun er usikker på om Hellas vil profittere på en sivilisert skilsmisse, og advarer mot det politiske og økonomiske kaoset som en ukontrollert grexit kan innebære.
- Vi har ikke finansielle muskler til å stå utenfor, sier hun.
Tøffe tider
Begge naboene har fått livene snudd på hodet som følge av den fem år lange krisen. Eurydice Bersis jobber som reporter, og må forsørge familien etter at ektemannen mistet jobben som arkitekt.
- Det er blitt mye tøffere å få endene til å møtes, men jeg føler meg likevel heldig sammenlignet med mange andre. Bak den dystre statistikken ligger ødelagte liv, knuste drømmer og oppløste familier. Hvor er rettferdigheten i det?
Kleopatra Stefa jobber som lærer og har fått lønningen redusert med 20 prosent. Hun kommer fra en øvre middelklassefamilie og må bruke sparepengene til å betale skatt.
Les også: Greske «nei»-demonstranter i kamp med politiet
- Det er slutt på shopping og utenlandsferier. De siste årene har alle pengene gått til å betale regninger. Vi har fått ekstra skatt på strømmen, merverdiavgiften har økt og vi betaler solidaritetsskatt. Noe må forandre seg, sier hun på vei ut døren til stemmelokalet noen kvartaler bortenfor
Spent stemning
Utenfor valglokalet er stemningen spent. Grekerne stiller seg i hver sin ja- og nei-kø og skuler på hverandre. Kleopatra Stefa forsøker ignorerer blikkene:
- Alle skylder på alle. Om det kan komme noe godt ut av denne krisen så er det at vi kanskje får byttet ut politikerne våre. Og kanskje vi også får gjort noe med korrupsjonen, mener hun.
Les også: Minst 20.000 grekere demonstrerer for euroen i Aten
Den siste uken har Hellas vært preget av økonomisk unntakstilstand. Landet har misligholdt et lån til Det internasjonale pengefondet (IMF), stengt bankene og startet rasjonering av kontanter.
Grekerne har hamstret mat og bensin i frykt for økonomisk konkurs.
- Jeg har stor fortståelse for at folk er fortvilte og sinte. Selv om befolkningen er delt i synet på gjeldsavtalen er vi alle enige i at det må skje en endring. Det er slitsomt å leve emed så stor usikkerhet, sier Stefa.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.