Hellas kommer ikke til å betale avdraget på 1,6 milliarder euro til IMF når det forfaller tirsdag.

Det opplyser en regjeringskilde til nyhetsbyrået Reuters.

Bunnskrapt

Analytikere har ventet at Hellas ville misligholde gjelden når avdraget på drøyt 13 milliarder kroner skal betales til Det internasjonale pengefondet IMF. Landets statskasse er nemlig bunnskrapt.

Likevel har både greske myndigheter og IMF til det siste insistert på at betalingen skal gjennomføres som planlagt.

Samtidig som avdraget forfaller tirsdag, utløper hele det greske låneprogrammet med EU og IMF - som har holdt økonomien flytende de siste fem årene.

Juncker: - Ikke nytt Hellas-forslag mandag
Her er utdrag fra pressekonferansen i Brussel mandag ettermiddag.
05:22
Publisert:

I dagene mellom 30. juni og 20. august forfaller nærmere 8,7 milliarder euro i avdrag på lån til IMF, ESB og Den europeiske investeringsbanken (EIB). Dersom avdraget til IMF ikke blir betalt, er det frykt for at det kan det være starten på en kjedereaksjon som til slutt ender med at Hellas må forlate eurosonen.

Hellas statsminister Alexis Tsipras trakk seg fredag fra forhandlingene med kreditorene i EU og IMF om hva som skal skje med det greske låneprogrammet.

Grekerne har ikke villet gå med på långivernes vilkår om kutt og reformer for å forlenge det med fem måneder. I stedet vil Tsipras ha en folkeavstemning om vilkårene.

Mandag kveld lar Tsipras seg intervjue live av to journalister, melder han selv på twitter. Det er ventet at statsministeren vil fortelle mer om den anspente situasjonen da.

Skjedd én gang

Når beløpet til kreditorene ikke blir betalt, har de store ratingbyråene allerede signalisert at situasjonen ikke vil være å betrakte som en statskonkurs - kun en forsinket betaling. IMF-sjef Christine Lagarde må i løpet av 30 dager informere IMF-styret om misligholdet, og i løpet av tre måneders tid kan Hellas miste en del av medlemsrettighetene.

Det forklarer seniorøkonom Marius Gonsholt Hov til DN.

- I ytterste konsekvens kan landet bli sparket ut av IMF, men det skal fryktelig mye til, mener han.

Foreløpig er det kun ett land som ttidligere har blitt utvist fra IMF: Tsjekkoslovakia i 1954.

- Det er ikke automatikk i at de misligholder gjelden til andre kreditorer. Det er imidlertid ikke «peanuts» å ikke betjene gjelden til IMF, sier Hov.

- Skuffet

Situasjonen i landet tilspisser seg: bankene holdes stengt, og flere av innbyggerne har sovet i kø foran minibankene for å sikre seg uttak av penger. Mandag er rundt 60 prosent av de greske bankene tomme for kontanter.

De stengte bankene skaper trøbbel for greske pensjonister. Flesteparten av landets eldste befolkning har ikke tatt i bruk bankkort, og er dermed avhengig av å kunne ta ut kontanter fra bankene.

Krise for greske pensjonister
Mandag skulle pensjonene komme, men bankene er stengt i seks dager og få av de eldre har minibankkort.
00:47
Publisert:

En representant fra den greske regjeringen har imidlertid sagt til Reuters at 850 bankfilialer skal få holde åpent for pensjonistene.

Etter flere måneder med forhandlinger mellom Hellas regjering og landets kreditorer, står partene fortsatt langt fra hverandre.

Eurosjef Jeroen Dijsselbloem har imidlertid slått fast at døren fremdeles står åpen for Hellas, til tross for at tiden nå er begrenset.

Dijsselbloem sier han er skuffet over at Hellas brøt forhandlingene med kreditorene i EU og IMF, og at det virker som om grekerne har gjort seg opp en mening om landets fremtid i eurosonen.

– Dette handler egentlig om fremtiden til Hellas og også eurosonen, men hovedsakelig for Hellas, sier han.

Mandag snakket Frankrikes president Francois Hollande med USAs president Barack Obama på telefon om den greske situasjonen, ifølge Reuters.

De to skal angivelig ha blitt enige om å samarbeide for å få igang dialogen mellom Hellas og kreditorene igjen.

Børsene raser

Børsene raser i både Europa og USA etter at den greske gjeldssituasjonen i helgen tilspisset seg.

De fleste markedene åpnet med bratte fall på over 4 prosent. Bare enkelte av børsene hentet seg noe inn igjen i løpet av dagen. Etter endt handel lå hovedindeksen på Oslo Børs på 631,39 poeng, ned 1,74 prosent.

Amerikanske børser er ned rundt 1,5 prosent halvveis i handelen mandag.

Børsen i Aten holder stengt fram til 7. juli. Kunngjøringen om å stenge børsen kom etter at myndighetene beordret stenging av greske banker fram til 6. juli, dagen etter den varslede folkeavstemningen om kreditorenes forslag til redningspakke.

Det er innført strenge økonomiske restriksjoner i det kriserammede landet. Blant annet er minibankuttak begrenset til 60 euro – rundt 530 kroner – per person mandag.

 

Les også: - Noen ganger kan det bli påpekt at det er greit å komme seg hjemover

Stenger dørene i Hellas

Selger mindre nytt og mer brukt

- For meg har gresk exit fra eurosonen aldri vært, og vil aldri bli, en mulighet

 

Se også:

Tilbragte natten i kø foran minibanken:

Tilbrakte natten i kø foran minibanken
Bekymrede grekere vil ha ut pengene sine i frykt for hva som nå skjer i Hellas.
00:50
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.