Mislighold av Hellas’ milliardlån fra Det internasjonale valutafondet (IMF) er bare timer unna. Uenigheten med kreditorene har nådd nye høyder de siste dagene og verdens børser har så godt som priset inn et gresk mislighold.

På tross av dette har Hellas et trumfkort på hånden i forhandlingene med den europeiske troikaen av långivere, som består av EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken (ESB) og IMF.

- Hellas’ forhandlingsposisjon er ganske god, fordi ESB vil tvinges til å nedskrive nesten hele sin egenkapital dersom Hellas formelt sett går bankerott, skriver Mats Persson på det svenske nettstedet di.se tirsdag.

Persson er professor i samfunnsøkonomi ved Stockholms universitet og medlem av den svenske Nobelkomiteen for Alfred Nobels minnepris i økonomi.

Han får støtte av kredittanalytiker Pål Ringholm i investeringsbanken Swedbank.

- Hellas har altfor mye gjeld, og det påfører kreditorene et problem. Hellas har et trumfkort i disse forhandlingene. Landet har så mye gjeld at det har evne til å påføre betydelig smerte mot sine kreditorer, sier Ringholm.

Må ta tap

De fleste greske statsobligasjoner og gjeldspapirer er eid av troikaen, og er regnskapsført etter innkjøpsverdi, ikke markedsverdi. En gresk statskonkurs vil føre til at gjelden må bokføres til markedsverdi, som etter en gresk statskonkurs vil være lik eller tilnærmet null.

Allerede i dag er gjeldspapirene så godt som verdiløse, men de trenger ikke bokføres til markedsverdi så lenge Hellas ikke er offisielt og juridisk erklært bankerott.

Løsningen på problemet er alt annet enn enkel. Forhandlingene mellom kreditorene og Hellas strandet i helgen, og Hellas har allerede bekreftet at landet ikke vil betale tilbake IMF-lånet som har betalingsfrist midnatt tirsdag.

Ikke kjennetegnet av fornuft

Landet går i praksis bankerott ved å unnlate betalingen av IMF-gjelden. Men ettersom IMF formelt sett ikke vil kalle det en statskonkurs, vil den europeisk troikaen trolig slippe å skrive ned verdiene på den greske statsgjelden i denne omgangen.

Persson mener den mest fornuftige løsningen er om Hellas går de facto konkurs, men ikke formelt, i form av at landet får nullrente og evig løpetid på lånene.

- Dessverre har Hellas-krisen hittil ikke blitt kjennetegnet av fornuft, skriver han.

Prestisjenederlag for troikaen

Tre firedeler av Hellas’ samlede statsgjeld er eid av den såkalte troikaen, og dermed indirekte eid av europeiske skattebetalere.

- Hvis lånene ikke forlenges, og Hellas går statsbankerott, vil troikaen være nødt til å bokføre enorme tap på sine lån til Hellas, skriver Persson.

Ifølge Persson vil det et «stort prestisjenederlag for hele EU-systemet» hvis en Hellas-konkurs utraderer hele ESBs egenkapital.

- Hellas kan påføre faktiske og vesentlige tap til kreditorene. De tapene blir også pinlige for troikaen, ettersom det er skattebetalerne i eurolandene som må ta regningen. Hvis ESBs egenkapital utraderes, er det Tyskland og de andre eurolandene som må oppkapitalisere sentralbanken, sier Ringholm.

Les mer om Hellas på DN.no:

Hellas betaler ikke IMF-avdrag tirsdag

Kraftig børsfall etter Hellas-krise  

- I ytterste konsekvens blir Hellas sparket ut av IMF  

Dette skjedde i Hellas i helgen  

Se video: Krise for yachtklubber i Hellas

Krise for yachtutleiere i Hellas
Turister frykter usikkerheten og kansellerer luksusbåtene de har reservert.
01:22
Publisert:


Se video: - Hellas må si nei søndag
- Hellas må si nei søndag
Tusenvis av grekere samlet seg mandag kveld for å si «nei» til de europeiske lånegiverne.
01:19
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.