Det er kritisk dersom Hellas sier nei til tilbudet om en forlengelse av låneprogrammet, mener norsk økonom.
– Jeg håper det blir en avtale, ellers blir situasjonen ganske grusom for grekerne, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen.
Kreditorene i EU og IMF har tilbudt Hellas en fem måneders forlengelse av låneprogrammet og mer bistand, men Hellas' statsminister Alexis Tsipras har avvist kravene om blant annet kutt i lønninger og pensjoner.
– Det er veldig kritisk dersom regjeringen sier nei til tilbudet, eller at grekerne sier nei i folkeavstemningen. Da er de i ferd med å melde seg ut av EU. Det er helt irrasjonelt å velge en sånn vei, sier han til NTB.
Kontroll med bankuttak
Samtidig minner han om at selv om Hellas kommer til en løsning, vil den bare gjelde fram til jul.
– I beste fall blir det nye krisemøter da, sier han.
Innen mandag må greske myndigheter få på plass en såkalt kapitalkontroll, ellers kan landets banker gå over ende, framholder sjeføkonomen.
Mange greske minibanker var allerede tømt lørdag, etter at långiverne sa nei til å forlenge låneprogrammet, som utløper tirsdag, med noen dager slik at Hellas kan holde en folkeavstemning.
Rike betaler ikke
Andreassen mener samtidig det er bemerkelsesverdig at greske myndigheter ikke har gått hardere ut mot den til dels svært rike eliten som ikke betaler skatt.
– Dette har ikke grekerne greid å rydde opp i. Det irriterer mange i EU. Hellas er ikke blant de fattigste landene i Europa, men det med skjevest inntektsfordeling, påpeker Andreassen.
Han mener Tsipras og regjeringen har spilt altfor høyt.
– Økonomien har sluttet å vokse. De har satt alle fornuftige tiltak på vent for å krisemaksimere situasjonen og slik oppnå gjeldslettelse, sier han.
– Hellas vil kjempe for en avtale
Brussel (NTB): Hellas vil kjempe for en avtale med kreditorene til siste slutt, sier finansminister Yanis Varoufakis.
Hellas har avvist vilkårene som kreditorene i EU og IMF stiller for å forlenge landets kriseprogram med fem måneder, og sagt at kravene om reformer og kutt må avgjøres i en folkeavstemning.
Det er igjen blitt avvist av de andre eurolandene, som sier forhandlingene ble brutt av grekerne. Dermed utløper programmet tirsdag.
– Dette er et avgjørende øyeblikk, og vi kjemper for en avtale helt til siste øyeblikk. Jeg vil ikke spekulere rundt en fiasko, sier Varoufakis til pressen etter å ha forlatt euromøtet lørdag kveld.
Sist nytt om hellaskrisen:
Frykten sprer seg i Atens gater
- Vi er lei av EU hensynsløse utpressing
Sjeføkonom: – Meningsløst med folkeavstemning
Les også:
Her fester Hellas’ finanselite
Dette skjer hvis Hellas går konkurs
Se video: DNs Bård Bjerkholt spår «et finansielt ragnarok»:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.