Tiden er i ferd med å renne ut for den greske regjeringen.

Fristen for landet til å fremlegge en omfattende reformplan var satt til midnatt torsdag. Halvannen time før, rundt klokken 21.30, overleverte Hellas' statsminister Alexis Tsipras et nytt reformforslag til kreditorene via epost.

Fristen for en enighet med kreditorene er satt til EU-toppmøtet i Brussel på søndag.

Bryter forhandlingene sammen, kan veien til et «grexit» fra eurosonen være kort. Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebanken1 Markets understreker riktignok at dette ikke er gjort over natten.

- Det vil være en seig prosess. Det er mye som må bli denominert fra euro til drakmer - som lønninger, lån, pensjoner og fordringer. Ikke minst må bankene opprette et interbanksystem i drakmer, slik at de kan låne drakmer av hverandre, fastslår han.

- Endelig deadline

Onsdag leverte Hellas inn en søknad om nye milliarder i lånestøtte fra eurosonens krisefond ESM. Det er betingelsene til denne det forhandles om.

Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB mener prosessen rundt en «grexit» kan starte allerede i slutten av uken.

- Søndag er deadline for å få en ny redningspakke på plass. Hvis forhandlingene bryter sammen, vil man gå videre i prosessen, påpeker Blomgren.

Syed i Sparebanken1 Markets forklarer denne prosessen slik:

- Juridisk sett er det usikkert om de andre eurosone-landene kan sparke ut Hellas. Men de kan jo tvinge ut Hellas, for eksempel om ECB slutter å sende de greske bankene nødlikviditet. Da vil bankene gå tom for penger, sier Syed og fortsetter:

- Hvis kreditorene setter hardt mot hardt og Hellas fortsetter å stå på sitt, kan det tvinge grekerne til å trykke andre penger istedenfor euro. Da får man en «grexit» der Hellas melder seg ut av eurosonen.

Høy inflasjonsrisiko

Ifølge Syed er det ikke tvil om at gresk økonomi vil bli hardt rammet.

- Jeg tror man med nokså stor sikkerhet kan si at det vil føre til høy inflasjon. Hvis de går ut av eurosonen, vil en gresk sentralbank trykke opp penger for å betale lånene. Faller den for fristelsen til å trykke mye penger, vil valutaen falle i verdi og inflasjonen vil bli veldig høy.

- Inflasjon er igjen en kostnad, og det er den jevne mann i gata som bærer den kostnaden, sier sjeføkonomen.

Videre vil en «grexit» også gi valutarisiko for både utenlandske og innenlandske investorer, påpeker han.

- Også positive konsekvenser

Blomgren mener Hellas vil bli tvunget til å motta nødhjelp ved en «grexit».

- Hellas har ikke mulighet til å få finansiering fra internasjonale kapitalmarkeder. Det vil da bli behov for nødhjelp i form av mat og legemiddel.

- En egen valuta må selvfølgelig devalueres i forhold til euro, noe som på sikt vil hjelpe landet til å få bedre konkurransekraft og på den måten kunne stimulere til vekst, mener hun.

Les også:

Dette er spørsmålene som utløste Yara-saken

Tiltalt for innsidehandel: - Jeg har god samvittighet

Advokater og ledere flykter fra Schjødt  

Se DNtv: Master i finans og mester i Youtube

Master i finans og mester i Youtube
Sara (28) er den første i landet som har rundet én million abonnenter på Youtube.
02:08
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.