Like før fristen rant ut, overleverte Hellas' statsminister Alexis Tsipras torsdag kveld et nytt reformforslag til kreditorene.
Fredag morgen understreker seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets at det greske dramaet er langt fra over.
- Det er illevarslende at lederen for Syrizas koalisjonspartner ikke har undertegnet på det innleverte forslaget. Han er særlig kritisk til å fjerne skattelettelsene for greske øyer. Energiministeren, som er på ytterste venstre flanke i Syriza, har heller ikke skrevet under, påpeker hun i en morgenrapport fra meglerhuset.
- Litt overraskende
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets stusser over at den greske regjeringen går med på kutt som folket sa nei til og feiret forrige uke.
- Dette er jo en avtale som ligner veldig på den det greske folket sa nei til. Jeg er litt overrasket over at man kan legge frem en sånn avtale. Jeg ville synes det var rart om det ikke blir kraftige protester blant deler av befolkningen, sier Bruce til DN.
Bruce peker på at statsministeren i det nye reformforslaget lover kreditorene:
- Innstramminger i pensjonsforslagene
- Endring av merverdiavgiftsystemet
- Kraftige budsjettnedskjæringer
Motstand
Sjefanalytikeren har problemer med å forstå hvordan regjeringen kan legge frem et forslag som er så likt det befolkningen sa nei til uten at de taper tillit blant befolkningen.
- Det virker merkelig, mener Bruce.
Forslaget skal stemmes over i det i det greske parlamentet fredag. Tsipras skal torsdag ha fortalt sin regjering at de er «klare til å inngå kompromisser», skriver Financial Times, ifølge TDN Finans.
Det er riktignok ventet at statsministeren vil møte motstand.
«Terrorkampanje»
I et eksklusivt intervju med DN på fredag gjør den greske viseministeren for administrasjon, Georgios Katrougalos, ingenting for å skjule frustrasjonen som råder i de indre kretser(NB. krever innlogging).
- Det er krefter i eurosonen som har startet en terrorkampanje mot oss, sier den rasende ministeren.
Tror på en løsning
Fredag skal representanter fra IMF, ECB og Europakommisjonen gå gjennom forslaget. Lørdag klokken 15.00 møtes eurosonens finansministre.
Søndag klokken 16.000 starter toppmøtet med statslederne i eurosonen og klokken 18.00 samme dag slutter de resterende EU-statslederne seg til.
- Vi tror partene vil komme til en løsning, slik at en «grexit» vil bli unngått. Om dette ikke skjer stiller vi oss tvilende til at søndagen faktisk representerer en «endelig tidsfrist» for å komme til enighet, slik Europarådets leder Tusk har insistert på, skriver Haugland rapporten fra DNB Markets.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.